bezár
 

zene

2010. 03. 12.
Indul az Erkel-év
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Erkel Ferenc születésének 200. évfordulójára szervezett megemlékezések sora hétfőn a zeneszerző szülővárosában, Gyulán a Budapesti Filharmóniai Társaság ünnepei koncertjével kezdődik.

prae.hu

A bicentenárium alkalmából a művelődési házban a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara (BFTZ) idézi fel alapító karnagyának, a Himnusz zeneszerzőjének műveit. Az Ünnepi nyitány című mű után részletek hangzanak fel a Hunyadi László, a Bánk bán és a Dózsa György című operákból. A műsorban közreműködik Fodor Beatrix, Wiedemann Bernadett, Fekete Attila és a Nemzeti Énekkar, karigazgató Antal Mátyás.

Az est karmestere Kovács János lesz. Köszöntőt az Erkel Társaság elnöke, Bónis Ferenc zenetörténész mond - közölte az MTI-vel pénteken Mali István, a BFTZ választmányának elnöke.

Az Erkel-évforduló tiszteletére a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. nemzetközi operaversenyt hirdetett, amelyre május 1-ig lehet jelentkezni. A nemzetközi zsűri elnöke Marton Éva lesz, tagjai: Laurence Dale (Nagy-Britannia), Peter Dvorsky (Szlovákia), Halmai Katalin, Sherrill Milnes (Amerikai Egyesült Államok), Jevgenyij Nyesztyerenko (Oroszország) és Sólyom-Nagy Sándor.

A 10 ezer eurós fődíjért az első fordulóban barokk, klasszikus és romantikus áriákkal lehet versenyezni. A második fordulóban a Bánk bán, a Hunyadi László, a Brankovics György, a Dózsa György, a Névtelen hősök, a Bátori Mária és az István király részleteit kell előadni. A döntőben a Bánk bán áriái mellett egy-egy választott Mozart, Beethoven, Rossini, Donizetti, Mascagni, Puccini, Verdi, Bizet, Gounod, Muszorgszkij, Csajkovszkij és Richard Strauss jelenetet is elő kell adni eredeti nyelven.

Az idei egyébként kettős emlékév: Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója mellett Gustav Mahler születésének 150. évfordulóját is ünnepeljük. A programokat koordináló Klassz Zenei Iroda vezetője, Erdődy Orsolya elmondta, hogy a budapesti Millenáris parkban a gyerekek e két zeneszerző, valamint kortársaik zenéjével és korával ismerkedhetnek meg az év végéig havonta egy alkalommal a Csokikoncerteken.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés