bezár
 

zene

2010. 03. 12.
Az épület kőből, az intézmény eszmékből épül
Sajtótájékoztató az 5 éves MüPában. 2010. március 11.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Müpa és rezidens intézményeinek, stratégiai partnereinek vezetői foglaltak helyet a március 11-ei sajtótájékoztató mikrofonjai mögött, hogy ötödik születésnapján a Művészetek Palotájáról beszéljenek az újságíróknak. A kérdés, amely minden hozzászólás előtt elhangzott: mit jelentett, milyen lehetőségeket teremtett a Müpa létrejötte?

prae.hu

Kiss Imre vezérigazgató házigazdaként nem minden meghatottság nélkül beszélt egy olyan megvalósult álomról, amelyben még optimista személyiségként is csak halványan hitt annak idején. Egy fél évtized alatt világhírűvé vált intézmény egy egész nemzetnek képes komoly tekintélyt szerezni a világon. Ez jogos büszkeséggel töltheti el a döntéshozókat, ám arra is figyelmeztet, hogy a kultúra – különösen Magyarországon – feltétlen figyelemre és támogatásra méltó társadalmi tényező.

Batta András, a Müpát szakmailag támogató Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora elsősorban azt hangsúlyozta, hogy az az ország, amely a világon egyedülálló módon saját muzsikusai révén is rangos produkciókkal képes megtölteni egy nemzetközileg elismert zenei életet, feltétlenül rászolgált egy ilyen intézményre. És a Müpa a megnyitást követő legrövidebb időn belül eleget tett a legfontosabb elvárásnak: mindezt publikusabbá tette.

Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója kiemelkedő jelentőségűnek tartotta a Müpa termeinek multifunkcionalitását, amely műfajilag széleskörű repertoár kialakítását és új, nagyszabású zenei vállalkozások megvalósítását teszi lehetővé.

Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója lényegre törően fogalmazott, amikor azt mondta, hogy a Fesztivál Színház a maga méreteivel és technikai felszereltségével új perspektívát jelentett (és jelent) a magyar táncművészet számára. Az öt év alatt 25 olyan produkció született, amelyet erre a helyszínre koreografáltak és csak itt adhatnak elő.

Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója a Müpával való inspiráló együttműködést is kiemelve arról a szabadságról szólt, amit ez az épület biztosít a múzeumnak: végre bárkit meghívhat a hazai és nemzetközi kortárs képzőművészet legnagyobb szereplői közül.

A stratégiai támogatók olyan befektetésről beszéltek a Müpa-szerződések kapcsán, amelyek élményekben térülnek meg. A Metropolitan-közvetítésekkel újabb korosztályok kaphatnak kedvet az operához és ezen keresztül a kultúra más szegmenseihez. Ezeket támogatni tehát valóban stratégiai feladat. Elérni azt, hogy kamaszok ne csak tudják, mi az a Müpa, de beillesszék egy-egy programját szabadidejükbe, ugyancsak a jövő építésének módja. Egybehangzóan állították, hogy ez a támogatás folytatandó és jól megtérülő invesztálás.

Csonka András vezérigazgató-helyettes számokban vázolta az eltelt öt évet és az utat, amely a teljes ismeretlenségből a legnevesebb előadóművészek keresett fellépési helyszínéig vezette a Müpát: „Olyan kínálatot sikerült teremtenünk, amely iránt élénk a kereslet”.

Végül címszavakban tájékozódhattak a sajtó képviselői az ünnepi eseményekről és kiadványokról. A jubileumi fotópályázat anyagából készült kiállítás március 14-én, délután 6 órakor nyílik, utána fél 8-kor gálahangverseny következik, közben, 21 órakor az MTV-n ötven perces Müpa-összeállítás kezdődik. Megjelent az ünnepi fotóalbum, valamint a Müpa Magazin különszáma. Megújul a honlap, Müpa-kártyák kerülnek forgalomba, januártól júniusig a produkciókhoz kapcsolódó játék várja a közönséget. 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés