bezár
 

art&design

2010. 03. 10.
A gettó halottaira emlékeztek a Király utcában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emléktáblát avattak a budapesti gettóban meghaltak emlékére a Király utca 15. homlokzatán szerdán. E ház hátsó udvarán áll az 1944 novemberében kijelölt gettó utolsó, lebontott, majd visszaépített falmaradványa.

prae.hu

Az ÓVÁS! Egyesület kezdeményezésére állított emléktábla avatásán Komoróczy Géza történész arra emlékeztetett: a zsidók elszigetelésének és elpusztításának szándéka túlnőtt önmagán, "1944 sötét utolsó hónapjaiban, 1945 elején valójában egész Budapest vált gettóvá, a felfegyverzett, rablásra és gyilkolásra hangolt zabolázhatatlan nyilaskeresztesek rabjává".

Az egyetemi tanár hozzátette, "annyira tudatosan és koncepciózusan, mint nyilaskeresztes honfitársaink Pesten, nem építettek gettót sehol másutt". Mint mondta, azzal, hogy nem utcafronton, hanem udvarokban, telkek mélyén, helyenként már meglévő falak kiegészítésével húzták meg a határát, a gettóvilágot még inkább elszigetelték a külvilágtól.

Komoróczy Géza végül arra hívta fel a figyelmet, hogy az emléktábla felirata a jelennek is üzen: "mondjuk el fiainknak", ne felejtsük el, ami történt.
Az 1852-ben épült háromemeletes Király utcai lakóház udvarán álló gettófalat 2006-ban egy építkezés miatt lebontották, majd két évvel később - hazai civil szervezetek közbenjárására és nemzetközi tiltakozás hatására - visszaépítették.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés