bezár
 

film

2010. 03. 08.
A japán polgármester tiltakozott a The Cove díja ellen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tiltakozott a The Cove (Az öböl) című dokumentumfilm Oscar-díja ellen hétfőn annak a japán településnek a polgármestere, ahol a produkció alkotói a hagyományos japán delfinmészárlásról szóló filmjüket készítették.

prae.hu

"Sajnálatosnak tartom, hogy a film tényanyagként közöl olyasmit, amit nem támaszt alá tudományos bizonyíték" - fogalmazott faxüzenetében Szangen Kazutaka, Taidzsi polgármestere. Mint hangsúlyozta, a delfinvadászat legális Japánban és a hagyomány tiszteletére szólított fel.

"Változatosak az étellel kapcsolatos szokások a mi országunkon belül és más országokban is. Elvárható egymás szokásainak kölcsönös tiszteletben tartása, mivel ezek a szokások sokéves hagyományokból és az azokat övező körülményekből nőttek ki" - írta a polgármester.

A Japán déli partján fekvő Taidzsi öblében az ott élő halászok évente összeterelik és legyilkolják a delfineket. A film részint egy csoport állatvédő aktivistát követ nyomon, akik szeretnének eljutni a hatóságok által elzárt öbölhöz, részint sokkoló képeket mutat be a mészárlásról, amelyeket rejtett kamerával rögzítettek.

Maga a dokumentumfilm még nem közismert Japánban, egy helyi forgalmazó tavasz végére, nyár elejére tervezi japán nagyvárosokban korlátozott bemutatását. A taidzsi lakosok tiltakozása miatt a filmet némi változtatással vetítik majd: például elhomályosítják a helybeli halászok arcát.

A produkció a National Geographic volt fotósa, Louie Psihoyos nevéhez fűződik, aki delfintrénerként is dolgozott a Flipper tévésorozatban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

Kiss Judit Ágnes: Tujaszörny és nyírfakobold, Pagony, 2024
Kulturális hanyatlás?
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés