bezár
 

zene

2010. 03. 05.
Beethoven zongorástriók az Óbudai Társaskörben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Különleges vállalkozásba fogott a Trio Monteleone: a magyar, svájci és új-zélandi tagokból álló formáció két évad alatt Beethoven összes zongorástrióját megszólaltatja. Hétfői koncertjüket a cisz-moll szonátával indítja Lőwenberg Dániel zongoraművész az Óbudai Társaskörben.

prae.hu

A Holdfény szonáta néven népszerűvé vált darab - amelynek egyébként semmi köze a holdfényhez, csupán Ludwig Rellstab költő hasonlata "ragasztotta rá" - a koncepció része - mondta el az MTI-nek Lőwenberg Dániel, a Trio Monteleone egyik tagja.

A zongorástriók között ugyanis kevesebb a gyakran játszott, népszerű mű, több a korai vagy kevéssé ismert alkotás, így a program "lazítására" szólószonátákat - köztük a Holdfényt vagy a Pathetique-et -, valamint egy-egy hegedű-zongora szonátát - például a Tavaszit és Kreuzert -, illetve cselló-zongora szonátákat is szerkesztettek a sorozat műsorába. Ez utóbbiak közül hétfőn a D-dúr hangzik el, majd az Esz-dúr triót és a c-moll triót játsszák.

A hétfői a második koncert lesz a Trio Monteleone sorozatában, amely tavaly októberben indult és várhatóan 2011 februárjában zárul majd. A két évad alatt előadják Beethoven mintegy tucatnyi zongorástrióját.
A Trio Monteleone tagja Lőwenberg Dániel mellett a svájci Noëlle Grüebler (hegedű) és az új-zélandi Hugo Smit (gordonka). A találkozási pont Salzburg, mindhárman ott tanultak a Mozarteumban, és a próbákat is jórészt ott tartják.

Lőwenberg Dániel, aki Rohmann Imre növendékeként tanult a híres osztrák intézményben, idén tavasz végén adja diplomahangversenyét, és doktori tanulmányai idejére is Salzburgban marad. Mint elmondta, más rendszerben csinálja a doktoriját mint Budapesten szokás, neki nem kell tanítania, hanem a tudományos kutatásra összpontosíthat. A témája - szakértők szerint - rendkívüli jelentőségű, Végh Sándor életművéről készül könyvet írni. A világhírű Végh Kvartett primáriusa, 1979-től a salzburgi Camerata Academica, a Mozarteum zenekarának alapító karmestere Mozart városában töltötte élete utolsó éveit, ott dolgozott haláláig, 1997 januárjáig.

Lőwenberg Dániel öt évesen kezdett zongorázni. A Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és a Szilágyi Erzsébet Gimnázium elvégzése után 2001-ben nyert felvételt a salzburgi Zeneművészeti Egyetemre, a Mozarteumba. Rendszeresen ad szóló-, és kamarakoncerteket Magyarországon, Olaszországban, Ausztriában, Spanyolországban, 15 éves kora óta játszik zenekarral. 2005-ben a Christchurch Arts Festival vendégművészeként új-zélandi turnén vett részt. Hugo Smittel játszott szonátaestjét az új-zélandi Concert FM rádió sugározta. 2007-ben a Budapesti Fringe Fesztiválon szakmai díjat nyert.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés