bezár
 

art&design

2010. 03. 04.
Huszárszobor-kiállítás Budapest közterein
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Életnagyságú, korhű egyenruhákban megformázott huszárszobrok lesznek láthatóak Budapest forgalmas csomópontjain március 9. és 19. között.

prae.hu

A Közös tavaszunk elnevezésű, március 15-i központi ünnepségsorozat egyik kiemelkedő programja a Budapest közterein megtekinthető Huszárszobor-kiállítás.

Az 1848-49-es szabadságharcban részt vevő 18 huszárezred előtt tisztelegve 18 életnagyságú, különféle korhű egyenruhában megformázott huszárszobrot tekinthet meg a közönség a főváros 9 forgalmas csomópontján. Aki végigjárja a helyszíneket, megismerheti az 1848-ban harcoló huszárezredek valamennyi díszes egyenruháját, a szobrok talapzatán az adott huszárezred szabadságharccal kapcsolatos történetét olvashatják az érdeklődők - közölte Szőke Eszter PR tanácsadó az MTI-vel.

A huszárszobortárlatnak a Batthyány tér, a Blaha Lujza tér, a Deák Ferenc tér, a Ferenciek tere, a Lánchíd pesti hídfője, a Moszkva tér, a Móricz Zsigmond körtér, a Múzeumkert és a Nyugati tér ad teret. A Firnigel Tibor, Majoros István, Engler András szobrászművészek és Csorbán András képzőművész munkájával megvalósuló huszárszobrok érdekessége, hogy ugyanolyan üvegszál erősítésű, poliészter műgyantából készülnek, mint többek között az autók lökhárítója is.

A 3,2 méter magas, 1,25 méter széles és 2,5 méter hosszú, 200 kilogramm tömegű műanyag szobrok akrilalapú, időjárásálló festést kapnak. Az alkotások a Budapesttől 30 kilométerre fekvő Majosházán készülnek.

A kiállítás a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakértői, valamint kortárs képzőművészek együttműködésével valósul meg.

A Magyar Köztársaság Kormánya a főváros több helyszínén ünnepi megemlékezéseket tart az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc 162. évfordulója alkalmából március 9. és március 15. között. A hivatalos ünnepi események mellett idén is számos, fiataloknak és családoknak szóló rendezvények várják az érdeklődőket.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés