bezár
 

zene

2010. 03. 04.
Chopin Bécsben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fryderyk (Frédéric) Chopin bécsi tartózkodásainak állít emléket egy kiállítás, amely csütörtökön nyílt meg a bécsi Zene Házában a művész születésének 200. évfordulója alkalmából.

prae.hu

A később világhírűvé vált fiatal lengyel zeneszerző és zongoraművész kétszer, 1829-ben és 1930-31-ben járt a császárvárosban és itt mutatkozott be először külföldi közönség előtt - mondta Piotr Szalsza, a tárlat kurátora.

Első alkalommal 19 éves korában, három hétig tartózkodott Bécsben Chopin. Koncertezett is, igaz, tiszteletdíj nélkül. Adolf Bäuerle híres korabeli zenekritikus "igazán rendkívüli tehetségként" jellemezte Chopint.

Második alkalommal reményekkel telve érkezett a Duna-menti városba, de útját beárnyékolta az időközben kirobbant Oroszország elleni lengyel felkelés, ezért mindössze egyszer nyílt alkalma koncertet adni. Ausztria a lengyel felkelés ügyében Oroszország pártjára állt és ezt a kultúrpolitikában is kifejezésre juttatta azzal, hogy a bécsi lengyel kulturális eseményeket betiltották vagy legalábbis cenzúrázták.

1931-ben Chopin csalódottan utazott tovább Párizsba, ahol végül elérte a remélt nemzetközi áttörést. Hétfőn ünnepelte a világ Chopin, a zongorajátékot megújító lengyel romantikus zeneszerző születésének kétszázadik évfordulóját. Az idei bicentenáriumi évben világszerte mintegy kétezer kulturális eseményt rendeznek, Lengyelországban többek között új múzeuma nyílik és húsz zlotys bankjegyet adnak ki arcmásával.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés