bezár
 

zene

2010. 03. 01.
A Budapesti Fesztiválzenekar versenyt hirdet zeneiskolásoknak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészeti Iskolák Szövetsége országos zenei versenyt hirdet a zeneiskolások számára; a cél a magyar zeneiskolákban tanuló kimagasló zenei tehetségek felkutatása és felkarolása.

prae.hu

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) művészeti igazgatója a versenyt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy évek óta foglakoztatja a kérdés, miként lehet megőrizni azt a nemzeti és egyúttal nemzetközi értéket, amelyet a magyar zeneiskolák hálózata jelent.

Hozzátette: élt Hollandiában, Angliában, de sehol sem állt módjában egy szülőnek rendszerszerűen, megalapozott koncepció szerint működő intézménybe elvinni a gyerekét, hogy muzsikálni tanulhasson. Magyarországon megteheti.

"Meggyőződésem, hogy a kimagaslóan tehetséges gyerekek bemutatása - a verseny által - inspirálni fog gyerekeket, pedagógusokat, szülőket, fenntartókat, akik a jövőben is megtöltik zeneiskoláinkat muzsikával és jókedvvel" - fogalmazott.

Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke szerint ebben a tanévben csaknem 108 ezer gyermek tanul zeneiskolában, ebből 98 ezer gyermek klasszikus zenét - így a verseny alapja ez a létszám. Hangsúlyozta: a kiterjedt hálózatnak köszönhetően zenei tehetség ma Magyarországon nem kallódhat el.
A verseny védnöke Sólyom László köztársasági elnök, Kodály Zoltánné és Schiff András zongoraművész.

Körner Tamás, a BFZ igazgatója a verseny menetét ismertetve elmondta: a megmérettetés első részében, 2010 májusában az iskolák tanáraiból álló zsűri az ország hat-hét regionális központjában meghallgatásokat tart majd, amelyeken bármely zeneiskolai hallgató részt vehet. Azok a jelentkezők, akik a jelenlegi vagy az előző két tanév során országos zeneiskolai egyéni hangszeres tanulmányi versenyen első helyezést értek el, mentesülnek az első forduló alól.

A második - őszi - fordulóban mintegy 40-45 tanuló részvételére számítanak. Ők 3-4 csoportban, Budapesten mutatják be műsorukat, amelyeket a Fischer Iván vezette zsűri értékel.

A december 3-ra tervezett döntőbe (gálahangversenyre) bejutó 3-5 tanuló Fischer Iván vezényletével, a Budapesti Fesztiválzenekar közreműködésével mutathatja be műsorát.

A válogató anyaga egy önálló hangszeres mű vagy nagyobb mű néhány tételének előadása kotta nélkül, zongorakísérettel. A második fordulóban egy önálló zenekari kíséretes művet kell bemutatni vagy egy versenymű egy tételét előadni kotta nélkül, zongorakísérettel.

A versenyen kortól függetlenül részt vehet bármely magyarországi zeneiskola - alapfokú művészetoktatási intézmény - növendéke, amennyiben a verseny ideje alatt (tehát a 2009/2010 és a 2010/2011 tanévben is) a zeneiskolában tanulói jogviszonnyal rendelkezik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés