bezár
 

zene

2010. 02. 27.
Amerika dzsessznagykövetei Pécsett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jam Session - Amerika jazznagykövetei a világ körül címmel nyílt fotókiállítás pénteken a pécsi Művészetek és Irodalom Házában, ahol két héten keresztül több mint félszáz fotó segítségével ismerkedhet meg a dzsessz legnagyobbjainak "kultúrmisszióival" a közönség.

Az 1950-es évek közepétől a 70-es évek végéig az Egyesült Államok legnagyszerűbb dzsesszművészei kulturális nagykövetként beutazták az egész a világot. A dzsesszturnék ötlete Adam Clayton Powell Jr. harlemi képviselőtől származott, aki olyan autentikus amerikai műfajt választott, amely méltán képviseli az Egyesült Államokat a kultúrdiplomácia területén, és megállja a helyét a híres moszkvai Bolsoj Színházhoz mérve is. Ahogy a The New York Times 1955-ben írta, a dzsessz volt Amerika "szuperszonikus fegyvere" - olvasható a kiállítás ajánlójában.

Mint azt Nagy Zsuzsanna, a pécsi American Corner irodavezetője az MTI-nek elmondta, a baranyai megyeszékhelyen március 11-ig látható kiállítás a turnék során készült fotókból válogat.

Összesen 55 felvétel idézi meg a világ legjobb dzsesszzenészeinek külföldi utazásait. Louis Armstrong például látható afrikai gyerekek körében, de teveháton is, amint a gízai piramisokkal és a Szfinx-szel a háttérben trombitál. Louis Armstrong mellett azonban még számos dzsesszhírességet, köztük Dizzy Gillespie-t, Dave Brubecket, Duke Ellingtont és Benny Goodmant "kísérheti el" a közönség a képek segítségével a világ négy kontinensére.

A fotókat a pécsi tárlatot követően Franciaországban állítják majd ki.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés