bezár
 

színház

2010. 02. 25.
Új bemutatóra készül a Szegedi Kortárs Balett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Juronics Tamás és az olasz Mauro Astolfi Beethoven zenéjére készült koreográfiáját láthatja a közönség március végétől a Szegedi Kortárs Balett Unisono című új produkciójában.

Szkéné színház

Régi hagyomány, hogy a Szegedi Kortárs Balett munkájába vendégkoreográfusok is bekapcsolódnak, Mauro Astolfi érkezése azonban szerencsés véletlen eredménye - mondta Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője a március 26-tól látható előadásról tartott rendhagyó, próbával egybekötött csütörtöki sajtótájékoztatón.

A Kossuth-díjas művész elárulta, egy videómegosztó oldalon bukkant rá a római Spellbound Dance Company előadásainak felvételeire. Az olasz társulat művészeti vezetője Mauro Astolfi, akivel először az interneten keresztül vette föl a kapcsolatot, s ennek eredményeként születik az új darab.

Az éppen Beethoven halálának évfordulójára eső premieren a közönség két egyfelvonásos művet láthat. Az első rész - amely alatt a IX. szimfónia csendül fel - koreográfiáját Juronics Tamás készítette.

A táncművész azért választotta ezt a darabot, mert a mű máig érvényes gondolatokat fogalmaz meg, hiszen az országhatárokon átívelő, vallások felett álló, kulturális különbségeket áthidaló egyetemes közös szellemiség megtalálásának vágya talán sosem volt ennyire aktuális, mint most.

Mauro Astolfi szerint Beethoven zenéje mozgásba hozza az emberi lélek szárnyalását. A tánc egy másik szinten ugyanígy képes megszólaltatni ugyanezt az impulzust, kapcsolatot az élettel. A művész koreográfiájával az ember racionális, tökéletességre törekvő énje és az érzelmek közötti konfliktust szeretné a nézők elé tárni.

Az elmúlt napok tapasztalatai alapján az olasz koreográfus nagyon elégedett a szegedi táncosokkal, akik rendkívül motiváltak, nyitottak az új szerepekre, s képesek nyolc-kilenc órát is próbálni egyhuzamban.
A darabot - melyet március végén Szegeden három alkalommal játszik a társulat - a fővárosban, a Nemzeti Táncszínházban április 17-től láthatja a közönség. Mauro Astolfi elmondta, bízik benne, hogy közös munkájuk eredményét egyszer Olaszországban is bemutathatják.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés