bezár
 

art&design

2010. 02. 25.
Két kiállítás is nyílik Lossonczy Tamás alkotásaiból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tavaly ősszel, 105 évesen elhunyt Lossonczy Tamás munkáiból két kiállítás is nyílik a Műgyűjtők éjszakáján Örömakkordok címmel: a Kossuth-díjas festőművész papírmunkáit a MissionArt Galériában, olajképeit a Pintér Sonja Galériában láthatja a fővárosi közönség csütörtöktől több mint három héten át.

prae.hu

Aknai Katalin művészettörténész a Lossonczy-festményekből álló kiállítás rendezője elmondta az MTI-nek, hogy mintegy 180 olajkép lesz látható a Pintér Sonja Galériában. Csaknem hat évtized munkáiból válogatta a képeket: az 1940-es évektől egészen 2008-ig - amíg a mester még fel tudott menni padlástéri műtermébe -, méghozzá az életműben visszatérő motívumok alapján.

Ilyen motívumok például a pöttyök, a körök konstruktív, dekoratív rendszerei, de vannak az anyagban színképtanulmányok, színképelemzések és a legegyszerűbb mozdulatokból, formákból építkező felszabadult képek is, mint például 2008-ban készült utolsó festménye, álló formájú, kék alapú csíkozott, virágmintás olajképe.
A művészettörténész elárulta, hogy kuriózumként kiállítják Lossonczy Tamás 1926-ban art deco stílusban készített korai képét is.

MissionArt Galériában - mint arról Kishonthy Zsolt galériatulajdonos az MTI-nek beszámolt - Lossonczy Tamás 104 papírmunkáját és köztük elhelyezve az életmű egyik legjelentősebb darabját, a 300-szor 105 centiméteres Külső és belső erők küzdelme című, 1962-ben készült festményt láthatják az érdeklődők.

A hatalmas, szürkében tartott olajkép és a vidámságot, életerőt, felszabadult játékosságot sugárzó rajzok, kollázsok között különös kapcsolat jön létre - jegyezte meg a galériatulajdonos. Ott vannak a falakon az 1945 és 2009 között készült munkák, köztük az utolsó két év kollázsai, amelyeket a mester foteljában ülve vagdosott, rajzolt.
Kishonthy Zsolt beszélt arról is, hogy a művész özvegye díjat alapít, s ennek összegét nyereményjátékkal alapozzák meg.

Csütörtöktől március 18-ig lehet vásárolni 1000 forintért sorsjegyet a galériában és 18-án 18 órakor kisorsolnak egy 150.000 forint értékű Lossonczy-papírképet, egy vidám képű, papírsárkányra emlékeztető alkotást. Az így befolyt összeget a Magyar Képzőművészeti Egyetem grafikai tanszékének legjobb diákja kapja meg, a díjazottat a tanszék tanárai választják ki. Az özvegy a jövőben minden évben egy-egy Lossonczy-munkát ajánl fel azonos összegben egy-egy művészhallgató támogatására.

A magyar nonfiguratív festészet kiemelkedő alakjának Örömakkordok című dupla kiállítását március 20-ig láthatja a közönség.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés