bezár
 

irodalom

2010. 02. 24.
A brit tudomány elbeszélt történelme
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A brit tudomány elbeszélt történelme (An Oral History of British Science) elnevezésű projekt keretében mélyinterjút készítenek prominens brit tudósok százaival, akik pályafutásukról, emlékeikről, kutatási tapasztalataikról vallanak; az audiovizuális felvételeknek köszönhetően az érdeklődők első kézből ismerhetik meg, miként is működik a tudomány.

prae.hu

"Brit kutatók számos olyan kulcsfontosságú tudományos felfedezés és technológiai fejlesztés részesei voltak, amelyek vezető hírként szerepeltek-szerepelnek a médiában. Ugyanakkor vajmi keveset tudunk ezekről a személyiségekről, akik megváltoztatták világunkat" - hangsúlyozta közleményében Rob Perk, a brit nemzeti könyvtár, a British Library projektjének kurátora.

Nem készültek hangfelvételek a XX. századi brit tudomány olyan nagyságaival, mint a modern informatika atyjának tartott Alan Mathison Turing (1912-1954) matematikus, Archibald Vivian Hill (1886-1977) Nobel-díjas fiziológus, vagy Christopher Cockerell (1901-1999) fejlesztőmérnök, aki 1955-ben jelentett be szabadalmi jogot az általa megalkotott légpárnás hajó modelljére.

Nem sokkal jobb a helyzet a kortárs brit tudósok esetében sem, hiszen közülük igen kevéssel készültek eddig hosszú beszélgetések. Nem végeztek személyes emlékeken és tapasztalatokon alapuló átfogó történelmi kutatásokat a brit tudományos törekvésekről és felfedezésekről.

A brit tudomány elbeszélt történelme projekt keretében egyrészt meginterjúvolják a szigetország neves tudósait, másrészt rögzítik az utókor számára a kevésbé ismert műszaki szakemberek és kutatónők emlékeit is. Az egyenként 10-15 órás hanganyagokat rövidebb videofelvételekkel egészítik ki.

A program a második világháború végétől napjainkig terjedő időszak brit tudománykultúráját kívánja felvázolni, a kulcsfontosságú eseményeket, módszereket és helyszíneket dokumentálva. Az archívum anyaga négy fő téma köré csoportosul, amelyek a XX. századi tudomány karakterét és főbb trendjeit tükrözik.

Harry Kroto brit Nobel-díjas kémikus szerint a projekt nagy segítséget jelent a brit tudomány megértéséhez. "A személyes emlékekre és tapasztalatokra építkező program egyedülálló szerepet tölt be, hiszen betekintést enged a tudomány világába, rávilágítva a kutatók motivációjára, s arra a befolyásra, amelyet a művelt és felvilágosult társadalomra gyakoroltak" - hangsúlyozta.

A projekt a www.bl.uk/historyofscience weboldalon érhető el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Horváth Iván (1948-2024)
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés