bezár
 

art&design

2010. 02. 23.
Lenin-utcanévtáblák után kutatnak Vásárhelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Minél több régi, a rendszerváltás előtti kort idéző utcanévtáblát szeretne összegyűjteni a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum tavasszal nyíló időszaki kiállításához – közölte Medgyesi Konstantin, a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-vel.

prae.hu

A múzeumban tavasszal nyílik A változás évei 1988–90: Egy rendszer bukása, egy rendszer születése című időszaki tárlat. A közgyűjtemény munkatársai bíznak abban, hogy sok vásárhelyi polgár mind a mai napig egyfajta relikviaként őrzi az 1990 előtti utcanév- és házszámtáblákat.

A kiállítás rendezői az utcanévtáblák segítségével is igyekeznek érzékeltetni a fiatalabb generáció számára, hogy milyen, a kommunista ideológiát tükröző közterületek voltak egykoron Hódmezővásárhelyen.

A diktatúra időszakában a dél-alföldi városban Leninről nemcsak utcát, de teret is elneveztek. Nem maradhatott utca nélkül Marx és Engels sem, de a korszak utcanévadói megemlékeztek a szorgalmas élmunkás Sztahanovról is. A rendszer eszmei megerősítését szolgálták a Munkásőr, a Partizán, illetve a Vörös Csillag elnevezések, s több száz vásárhelyi állampolgár igazolványában szerepelt lakhelyként a Vörös Hadsereg- vagy a Moszkva utcanév.

Az állampárt bukásával ledőltek és eltűntek a diktatúra jelképei, emlékművei a városban. Hódmezővásárhely közgyűlése 1990 decemberében döntött arról, hogy a közterületek visszakapják régi elnevezésüket vagy a város kiemelkedő személyiségeiről nevezik el őket. Így lett a Lenin térből Hősök tere, a Lenin utcából Andrássy út, és Malinovszkij, Vorosilov vagy Dimitrov nevét is hiába keresi már a járókelő az alföldi város utcanévtábláin.

Az Emlékpont formálódó kiállítása felidézi majd, hogy 1989-90-ben igazán nagy pillanatokat élhettek át a magyar emberek szerte a Kárpát-medencében, így Hódmezővásárhelyen is. A tárlat segítségével mindenki maga hozhat majd személyes döntést arról, hogy milyennek ítéli az 1989-ben kezdődött rendszerváltozást – mondta a sajtóreferens.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés