bezár
 

építészet

2010. 02. 23.
Liftet építenek a 16. századi templomtoronyba
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lifttel látják el az erdélyi Beszterce város 16. században épült, felújított evangélikus templom tornyát, amely másfél évvel ezelőtt vált a tűz martalékává.

prae.hu

Ovidiu Cretu, a város polgármestere bejelentette, hogy a modern szerkezetet jövő évtől helyezik üzembe, s erre a célra kiutalták a szükséges pénzösszeget. A lift építésével együtt megerősítik a 75 méter magas torony órája alatt lévő párkányt, ahonnan a turisták megtekinthetik az egykori szász települést.

A torony egy része 2008 júniusában égett le, amikor restaurálás céljából deszkaszerkezettel vették körül. A hatóságok szerint utcagyerekek tűzzel játszottak a templom közelében, így a fa meggyúlt, a műemlékértékű épület tornyának a felső része pedig összeomlott. A baleset következtében körülbelül egymillió euró értékű kár keletkezett.

A román hatóságok a német állam, az evangélikus egyház és magánszemélyek részéről érkezett adományok segítségével restaurálták a leégett toronyrészeket. Az épületet azonban még nem nyitották meg a turisták előtt, mivel a belső lépcsőket meg kell erősíteni.

Beszterce főterén 1563 óta látható az impozáns gótikus szász evangélikus templom, amelyet a századok során barokk és reneszánsz elemekkel egészítettek ki. Jelenleg Besztercén pusztán néhány száz fős evangélikus közösség él.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés