bezár
 

art&design

2010. 02. 22.
Obama a saját ízlésére szabta az ovális irodát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A porcelán dísztányérokat már régen elvitték, helyükön most történelmi fémtárgyak és az amerikai naiv művészek által készített agyagedények állnak. A könyvespolcon annak az 1963-as washingtoni felvonulásnak a bekeretezett programja díszeleg, amelyen Martin Luther King polgárjogi harcos elmondta nevezetes "Van egy álmom..." kezdetű beszédét. Egyszóval: Barack Obama amerikai elnök apránként saját szája íze szerint formálta át a washingtoni Fehér Ház ovális irodáját.
Különböző mértékben, de mindegyik amerikai elnök ízlése rányomja bélyegét a híres munkahely berendezésére. A kívülállók pedig még a legkisebb változást - például Obama tolltartóját - is árgus szemekkel figyelik jelképet vagy jelzést keresve benne.

Jóllehet az utóbbi évtizedek elnökei valamennyien alaposan kitataroztatták és átrendeztették az ovális irodát hivatalba lépésük után, Obama tartózkodott a nagyobb munkálatoktól. Elvégre gazdasági válság idején rossz szájízt keltene a választókban, ha ilyesmire költene. Mégis, az első hivatali év lejártával, az iroda már Obama stílusvilágát tükrözi.

Az íróasztala mögött álló asztal például tele van családi fotókkal: esküvői kép, fénykép a kislányokról, amikor még csak tipegtek, felvétel arról a napról, amikor bejelentette indulását az elnök(jelölt)ségért. Ott áll az irodában Martin Luther King mellszobra, és ott van az 1963-as washingtoni felvonulás programja is, amely korábban a fekete bőrű politikus szenátori irodájában kapott helyet.

"Úgy gondolom, az ovális iroda arra emlékeztet, ami kockán forog: nevezetesen, hogy milyen sok remény és álom fűződik ahhoz, ami a Fehér Házban történik" - mondta Obama nemrégiben Oprah Winfrey showműsorában.

Valószínűleg nincs még egy helyiség a Fehér Házban, amelyet olyan szorosan összekötnek az elnökök tevékenységével, mint az ovális iroda. Tény, Obama ott írja alá az elesett katonák családtagjainak küldendő leveleket, ott kap naponta bizalmas tájékoztatást az országot fenyegető biztonsági veszélyekről és az amerikai gazdaság állapotáról, és ott hozta tanácsadói tudomására döntését, hogy katonák ezreit vezényli Afganisztánba.

Egy tál friss alma

prae.hu


Az AP amerikai hírügynökség riportja szerint az iroda berendezésének korszerűsítésében Michael Smith kaliforniai lakberendező volt az elnök segítségére.

Ennek nyomán átmeneti otthonra talált az ovális irodában amerikai naiv művészek négy agyagedénye, amelyet az Amerikai Indiánok Nemzeti Múzeumából vettek kölcsön. Újdonságnak számít a könyvespolcon három mechanikai szerkezet az Amerikai Történelem Nemzeti Múzeumának szabadalmi gyűjteményéből: Samuel Morse 1849-es távírókészüléke, John Peer 1874-es fogaskerékmarója és Henry Williams 1877-es gőzhajó-lapátkerekének tollazata. Kölcsöndarabok mind.

William Allman, a Fehér Ház kurátora szerint a modellek illenek Obama személyiségéhez, kifejezik az amerikai történelem, a technológia és az alkotó szellem iránti érdeklődését.

A fazekas termékek és a műszaki berendezések hónapokkal azután kerültek az irodába, hogy a Bush-korszak dísztányérjait eltávolították onnan. (Obama szerint a tányérok nem az ő világát tükrözték...)
A dohányzóasztalon nagy tál friss alma áll, ami afféle hagyomány az Obama családban, és nagy népszerűségnek örvend a látogatók körében, jóllehet az elnök M&M cukorkákat is keze ügyében tart, hogy - úgy, mint régen - megkínálja gyermekeit.

Obama elnöksége első napjától törekszik arra, hogy a Fehér Ház kevésbé hivatalos hangulatot árasszon. A róla munkavégzés közben készült első fotón feltűrt ingujjban látható, merő ellentétben hivatali elődjével, George Bushsal, aki adott arra, hogy öltönyt és zakót viseljen, amikor belép az ovális irodába.

A képzőművészetet főként texasi tájképek képviselték a Bush-érában, Obama beiktatásával visszakerültek a hagyományos "ovális irodás" festmények, például Childe Hassam amerikai festő (1859-1935) Sugárút esőben című vászna - impresszionista mű a zászlókkal borított New York-i Ötödik sugárútról - vagy Norman Rockwell (1894-1978) színpompás Szabadságszobra.

Van vagy százéves...


Vannak, akik igyekeznek mélyenszántó gondolatokat belemagyarázni az iroda berendezésének legapróbb változásaiba is. Néhány
brit például zokon vette, amikor Winston Churchill mellszobrát felváltotta Martin Luther Kingé, pedig már az új elnök beiktatása előtt eldöntötték, hogy a néhai angol miniszterelnök büsztjét visszaszolgáltatják Nagy-Britanniának. A szobrot ugyanis Tony Blair volt brit kormányfő adta "kölcsönbe" Bushnak.

A Fehér Ház mindenesetre megpróbálta ellensúlyozni a cserét, és nagy csinnadrattával bejelentette, hogy Obama asztalán olyan tolltartó díszeleg, amelyet Gordon Brown brit miniszterelnöktől kapott tavaly márciusi találkozójuk alkalmával. A tolltartót a Gannet brit hajó fa bordázatából faragták: a Gannet volt annak a Resolute brit naszádnak a testvérhajója, amelynek fájából az elnöki íróasztalt ácsolták.

Elnökök jönnek, mennek, az ovális irodában azonban sok minden a folytonosságot tükrözi. A kandalló feletti márványboltozat például még akkor került oda, amikor William Howard Taft elnök 1909-ben kibővíttette a termet, amely akkor nyerte el ovális formáját. "Őskövület" Rembrandt Peale festménye is George Washingtonról, vagy Abraham Lincoln portréja, amely George Henry Story alkotása.

A Resolute-íróasztal amúgy több mint egy évszázada a mindenkori amerikai elnök kedvenc bútordarabjának számít. Az asztalt még Viktória királynő ajándékozta Rutherford B. Hayes elnöknek. Történelmi ereklye ide vagy oda, tavaly nyáron Obama elvétette a hajó nevét, amikor faarccal, szenvtelenül megjegyezte az irodában forgató tévéseknek, akik véletlenül felborítottak egy pohár vizet az asztalon: "Ez meg a Resolution-íróasztal. Van vagy százéves..."

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés