bezár
 

art&design

2010. 02. 21.
Eredményt hirdettek a Re-Üveg pályázaton
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fényüveg, üvegtégla és horgolt üvegből készült térelválasztó kapott díjat a Re-Üveg című pályázatra beérkezett alkotások közül vasárnap Budapesten.

prae.hu

Az Erzsébet téri Gödör Klubban tartott eredményhirdetésen három különleges alkotást jutalmazott a zsűri. A fődíjat Lehoczki Erzsébet munkája, az Üveg-re fonal nyerte. A "horgolt üveg" térelválasztónak, függönynek vagy éppen terítőnek is használható.

A második helyezett Jagadics Barbara lett Glass brick, azaz üvegtégla című alkotásával, a harmadik díjat pedig Bihari Gabriella és Csák Tibor kapta az egyedi hangulatvilágítást adó Fényüvegért. Az ÖKO-Pannon pénzjutalommal díjazta az alkotókat.

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. és a WAMP Re-Üveg címmel tavaly ősszel hirdetett pályázatot designerek számára. A kiírók olyan alkotásokat vártak, melyek ötletesen, kreatívan mutatják be a hulladéküveg felhasználásának lehetőségeit. A különösen egyedi designmegoldások mellett az újszerűséget, a friss művészi látásmódot értékelték - tájékoztatta az esemény kommunikációját végző cég az MTI-t.

A kétfordulós pályázat első körében csak látványterveket véleményezett a szakmai zsűri, majd a második körbe továbbjutott művészek másfél hónapot kaptak műveik elkészítésére. A pályázat egyetlen kikötése az volt, hogy a tárgyak legalább hetven százalékban hulladéküvegből készüljenek. Egyéb műfaji korlátot nem támasztottak a kiírók, így a döntős pályaművek között CD tartó, csillár, "La'bor pohár" és virágtartó is található.

A Re-Üveg pályázat zsűritagjai Huszanyik Éva iparművész, Mester Borbála művészettörténész, építész, Mészáros Mihály ipari formatervező, Mosshammer Kinga, a WAMP kreatív igazgatója, Pribelszki Edina, az ÖKO-Pannon kommunikációs csoportvezetője és Püspök Balázs, a MOME Formatervező Tanszékének tanársegédje voltak.

A kilenc döntős alkotást vasárnap a nagyközönség is megtekinthette a WAMP-on a Gödörben, hiszen a tárgyak éppen azért készültek, hogy felhívják a figyelmet az üveg újrahasznosításának fontosságára. Míg az Európai Unió országaiban a háztartási üveghulladék hasznosítási aránya 2008-ban átlagosan 64 százalék volt, addig Magyarországon tavaly az üvegcsomagolásnak csupán 28 százaléka került szelektív gyűjtőkbe. Ahhoz, hogy megkezdjük a felzárkózást az unióhoz, 2012-ben már 60 százalékra kell feltornászni ezt az arányt, amihez a lakosság aktív részvételére van szükség.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés