bezár
 

art&design

2010. 02. 19.
Kezdetét vette a kultúrák közeledésének ENSZ-éve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hivatalosan is kezdetét vette csütörtökön Párizsban a kultúrák közeledésének éve, az a programsorozat, amelynek keretében az ENSZ szűkíteni akarja a különböző kultúrák között tátongó szakadékot.

prae.hu

A világszervezet védnöksége alatt a következő hónapokban világszerte több mint háromszáz projekt keretében próbálják mélyíteni a kultúrák közötti kölcsönös megértést és tiszteletet.

"A globalizált világban nincsenek határok, ezért olyan fontos a régiók, az országok és a vallások közötti párbeszéd" - hangsúlyozta a megnyitó alkalmából Hans d'Orville, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) igazgatóhelyettese.

Az igazgatóhelyettes szavaihoz Cornelie Peiper német államminiszter hozzáfűzte: úgy véli, éppen a globalizáció hozza magával azt, hogy az embereknek többet kell tenniük a kultúrák és a vallások közötti párbeszédért.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár üdvözlő üzenetében kiemelte, hogy vannak olyan szélsőségesek, akik még mindig más kultúrákat és hagyományokat tüntetnek fel gonoszként, és teszik ezzel erőszak célpontjává. "Megmutatjuk, hogy egy békésebb világhoz elengedhetetlen a megértés és a kultúrák közötti dialógus" - fogalmazott a világszervezet vezetője.

A kultúrák közeledésének éve alkalmából Irina Bukova, az UNESCO főigazgatója nemzetközi szakértői tanácsot hívott életre. A testület a jövőben évente legalább egyszer ülésezik majd, és ajánlásokat tesz arról, miként lehetne előmozdítani az interkulturális párbeszédet.
"A kultúrák közeledésének nemzetközi éve azt hivatott megmutatni, hogy a kulturális sokszínűség nem szükségszerűen vezet a kultúrák harcához" - hangzott el az UNESCO székhelyén, Párizsban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés