bezár
 

film

2010. 02. 17.
Berlinale: Lefasiztáztak egy filmet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy román rendező filmjének letiltását kérte a Berlinale programjából a 60. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szervezőitől a romániai Elie Wiesel Intézet, amely szerint az alkotást egy fasiszta eszméket valló személy élete ihlette.

prae.hu

Az Elie Wiesel Romániai Holokausztot Vizsgáló Országos Intézet mellett az antiszemitizmus ellen küzdő másik romániai intézmény is kérte a fesztivál szervezőitől, hogy vegyék le műsorról A fiatal harcos portréja című filmet, amelyet Constantin Popescu rendezett.

A Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó című napilap szerdai száma szerint a két intézet azért bírálja az alkotást, mert szerintük a film főszereplője tagja volt a román vasgárdista mozgalomnak, amely a második világháború idején több zsidópogromot hajtott végre. A filmet a 2006-ban elhunyt Ion Gavrila Ogoranu kommunizmusellenes partizán élete ihlette.

A rendező azzal védekezett, hogy a film fikciós alkotás, ezért nem lehet számon kérni rajta dokumentarista elemeket. Az alkotás nem versenyfilm, azt a Berlinale Forum szekciójában vetítik, amelynek illetékese, Bernd Bruder úgy véli, hogy A fiatal harcos portréja semmilyen olyan mozzanatot vagy eszmét nem tartalmaz, amely miatt be kellene tiltani a vetítését.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés