bezár
 

film

2010. 02. 13.
Csúszik Polanski kiadatása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újabb fordulat a liliomtiprással vádolt Roman Polanski ügyében: a svájci hatóságok nem adják ki az Oscar-díjas filmrendezőt az Egyesült Államoknak addig, amíg az illetékes Los Angeles-i bíróságok jogerősen ki nem mondják, hogy személyesen részt kell vennie az ellene folyó eljárásban.

prae.hu

A berni igazságügyi minisztérium pénteken közölte: értelmetlen volna Polanski kiadatása, amikor a házi őrizetben tartott rendező éppen azért küzd, hogy távollétében tisztázzák a több mint 30 évvel ezelőtti ügyet.
"Miért adnánk ki, ha ez a kérdés még nyitott? Döntésünk a kérdés megválaszolásától függ" - jelentette ki pénteken Rudolf Wyss, a minisztérium igazgatóhelyettese.

Azon a napon nyilatkozott, amikor a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában bemutatják Polanski legújabb filmjét, a The Ghost Writer című politikai thrillert.

A 76 éves rendezőt tavaly szeptemberben vették őrizetbe Zürichben amerikai elfogatóparancs alapján. Az ottani hatóságok szerint Polanski három évtizeddel ezelőtt megszökött az amerikai igazságszolgáltatás elől, amely liliomtiprásért akarta felelősségre vonni. Polanski 1977-ben Hollywoodban elkábított és megrontott egy 13 éves lányt, tettét akkor vádalku keretében el is ismerte. Ügyvédei azt állítják, hogy 1978-ban már letöltötte a teljes büntetését, amikor 42 napon át pszichiátriai megfigyelés alatt tartották egy kaliforniai börtönben. Az illetékes Los Angeles-i bíróságok ezt vitatják, Polanski ügyvédei pedig fellebbeznek.

A világhírű filmrendező december 4-ig kiadatási őrizetben volt, majd tetemes óvadék ellenében és szigorú feltételek mellett házi őrizetbe került. Most egy svájci luxusüdülőhelyen, Gstaadban, alpesi házában várja sorsának jobbra fordulását. Mozgását állandóan viselt elektronikus karperecén keresztül ellenőrzik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés