bezár
 

színház

2010. 02. 12.
A mosoly országa a Miskolci Nemzeti Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A mosoly országa című Lehár Ferenc-operett bemutatójára készülnek a Miskolci Nemzeti Színházban, a darabot pénteken este láthatja először a közönség a Nagyszínházban.

Szkéné színház

Mint azt Halasi Imre igazgató, az előadás rendezője az MTI-nek kiemelte, Lehár Ferenc műve az operettirodalom egyik legnemesebb zenei anyaga, s azon kevés darabok - operettek - közé tartozik, amelyeknek nem happy end a vége.

"Ennek ellenére katartikus élményt okoz a főszereplőknek, s reményeink szerint rajtuk keresztül a nézőknek is" - jegyezte meg Halasi Imre.

A népszerű operettben többek között Vadász Zsolt, Balczó Péter, az Adagio énektrió tagja, Miksch Adrienn, Eperjesi Erika és Teremi Trixi lép színpadra.

A darab egy szerelem körül bonyolódik, története szerint Lichtenfels tábornok bált rendez lánya, Liza tiszteletére. Az estélyen részt vesz a kínai nagykövet, Szu-Csong herceg is, aki iránt Liza titokban gyengéd érzelmeket táplál. A férfit váratlanul hazarendelik, ezért Liza úgy dönt, felfedi, mit érez iránta. Szu-Csong sem akarja elveszíteni a lányt, így magával viszi Kínába.

A pár boldogságát beárnyékolja, hogy az ország konzervatív vezetője, Csang gyűlöli az új európai asszonyt. Azt követeli Szu-Csongtól, hogy kínai szokások szerint vegyen előkelő kínai feleséget, ahogy hazája törvényei és hagyományai előírják. A férfinak négy kínai nemesi lányt kellene elvennie, akiket már ki is választottak, és az esküvő időpontját is kitűzték. Szu-Csong látszatra beleegyezik a házasságba, de semmiképp sem akar Lizáról lemondani.

Ekkor érkezik meg Magyarországról Hatfaludy Ferenc kapitány, aki régóta szerelmes a lányba. Elárulja neki, hogy Szu-Csongnak újra meg kell nősülnie. Lizának nincs más választása, menekülnie kell. A nagylelkű Szu-Csong maga segít Lizának és Ferencnek elhagyni a palotát, gyötrelmét pedig hűvös mosoly mögé rejti.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés