bezár
 

színház

2010. 02. 11.
Ibusár: Felnőtt bábelőadás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fennállása során az első felnőtteknek szóló bemutatóját tartja szombaton a zalaegerszegi Griff Bábszínház, amelynek társulata Parti Nagy Lajos Ibusár című huszerettjét dolgozta át bábszínpadra.

Szkéné színház

Az intézményt igazgató Horváth Károly az MTI-nek csütörtökön elmondta: régi vágya volt, hogy felnőtteknek szóló darabbal is jelentkezzenek. Miután az Ibusár régi kedvence és magyar nyelvterületen jelenleg is nyolc színház játssza, arra gondolt, hogy talán érdemes lenne bábszínházban is előadni.

A szerző azonban igencsak meglepődött a felvetésen, amikor a színház igazgatója telefonon felhívta. "Először négy másodperces síri csönd volt a válasz, amire azt gondoltam, hogy ebből tehát nem lesz semmi" - idézte fel a fogadtatást Horváth Károly. Parti Nagy Lajos igazi reakciója csak ezután következett, amikor azt mondta: hogyhogy ez eddig senkinek nem jutott eszébe?

Horváth Károly úgy tudja, hogy nem egészen előzmények nélküli a bábszínpadi feldolgozás ötlete, mert több mint tíz évvel ezelőtt a fővárosban már volt egy kezdeményezés, amely azonban mégsem valósult meg. A zalaegerszegi adaptáció így tehát ősbemutatónak is számít.

Az öt éve működő Griff Bábszínház zenés-táncos huszerettjének további érdekességei között említette a direktor a Hevesi Sándor Színház művészeinek vendégszereplését, valamint a főszerepet alakító, Erdélyből két éve Magyarországra települt Szabó Tibort. A szombathelyi Weöres Sándor Színház Jászai-díjas művésze alakítja Vargányai Gusztávot.

A díszlet-, jelmez- és bábtervező a jelenleg Svájcban élő Florica Malureanu, aki Erdélyben a legendás rendezővel, Haragh Györggyel dolgozott együtt. A rendező Lőrincz Zsuzsanna, aki fiatal színésznőként a második darabot állítja színpadra - mondta még el Horváth Károly, aki az előzetes érdeklődés alapján úgy gondolja, a szakma is felfigyelt a zalaegerszegi bemutatóra.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés