bezár
 

film

2010. 02. 06.
Kósa Ferenc: pénz nélkül ellehetetlenül az MTFK
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Történelmi Film Közalapítvány (MTFK) működése ellehetetlenülhet, miután a szervezet immár második éve nem jut hozzá az Országgyűlés döntése alapján megítélt 100 millió forintos támogatáshoz - mondta Kósa Ferenc filmrendező, a MTFK kuratóriumi elnöke szombaton a 41. Magyar Filmszemle keretében tartott sajtótájékoztatón.

prae.hu

"A MTFK tavaly karácsony előtt már másodszor kért írásban magyarázatot a kulturális kormányzattól a 2009-es támogatási összeg átutalásának elmaradására, de nem kaptunk választ. Ráadásul januárban az idei évre járó 100 millió forintot is meg kellett volna már kapnunk, de ez az összeg sem érkezett meg" - mondta Kósa Ferenc.
Az ügy hátterében a közalapítvány és a kulturális tárca közötti elszámolási vita áll. Szakály Sándor történész, az MTFK titkára az MTI-nek azt mondta: a minisztérium egy 2009 szeptemberében lefolytatott vizsgálat eredményére hivatkozik, miközben a közalapítványnak 2009 januárjában már hozzá kellett volna férnie az egy évre neki járó 100 millió forinthoz.

Az MTI úgy tudja, a kulturális tárca azt kifogásolja, hogy bár a támogatási összeg felhasználásának véghatárideje a tárgyévet követő év június 15-ig terjed, a közalapítvány különböző okokra hivatkozva egy nappal később is nyújtott még be számlát. Kósa Ferenc azt mondta, az Állami Számvevőszék őket igazolta, hiszen nem talált kifogásolnivalót a közalapítvány működésében.

Az Magyar Történelmi Film Közalapítvány (még alapítványként) 1992-ben jött létre Sára Sándor filmrendező, operatőr javaslatára. A cél az volt, hogy legyen egy olyan alapítvány, amely a magyar történelemmel kapcsolatos játék- és dokumentumfilmeket megfelelő szakértelemmel gondozza, támogatja. Az MTFK 2005-ben és 2006-ban az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján 400-500 millió forintból gazdálkodott, 2007 óta azonban 100 millióra csökkent a költségvetése, de ezt az összeget sem kapta meg 2009 januárja óta.

"Pályáztatni tehát azóta nem tudunk, így bár létezünk, nincs lehetőségünk támogatni a magyar történelmi filmek elkészítését" - hangsúlyozta Kósa Ferenc a kialakult helyzetet értékelve. A kuratóriumi elnök mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy hamarosan hozzájuthatnak az elmaradt 200 millió forinthoz.

Szakály Sándor titkár a sajtótájékoztatón kiemelte: amennyiben a MTFK-t elsorvasztják, a magyar dokumentumfilmeseknek egyetlen lehetőségként marad a pályázási lehetőség a Magyar Mozgókép Közalapítványhoz.

Az MTFK 2008-ig összesen mintegy 70 magyar játékfilm csaknem 800 dokumentumfilm gyártását támogatta.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés