bezár
 

film

2010. 02. 07.
Szombathelyen ünnepli 20. szülinapját a Mediawave
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén Győr helyett Szombathely ad otthont a Mediawave fesztiválnak; a 20. születésnapját ünneplő eseményre 1173 filmet neveztek 81 országból, a versenyprogramban 8 nagyjátékfilm, 18 kisjátékfilm, 22 animációs és 12 dokumentumfilm versenyez.

prae.hu

Mint arról Hartyándi Jenő fesztiváligazgató beszámolt, április 30. és május 8. között három hosszú hétvégén rendezik meg az eseményeket Szombathely mellett Őriszentpéteren és Rudersdorfban is.

Az első hétvégén a zene, a másodikon a filmszakmai programok, a harmadikon pedig öko-dzsessz rendezvények állnak a középpontban. A filmvetítések folyamatosan zajlanak majd - mondta Hartyándi Jenő, majd hozzátette, hogy a rendezvényen megidézik a Mediawave elmúlt húsz évének legemlékezetesebb pillanatait is.

"Aki azt hiszi, ugyanazt a fesztivált folytatjuk, ami Győrben volt, nagyot téved" - emelte ki, szerinte ugyanis "lezárult egy korszak", az új helyszín pedig újrakezdést is jelent.

Hartyándi Jenő elmondta: az első hétvégén a fesztivál nemzetközi zenei programjai kapcsolódnak a tánc világnapjához. A fellépők közül kiemelte a portugál Terrakota afro-beat zenekart, valamint a Costa Ricából érkező Sonámbulo formációt, amely Európában először itt ad koncertet. A hétvége folyamán újra megrendezik a Thanks Jimi fesztivált.

Az első hétvégén kezdődik és kilenc napig tart majd a Passport Control elnevezésű nemzetközi workshop, amely filmes, fotós, zenei, vj és kritikaírói szekciókkal várja a jelentkezőket - mondta Pettendi Szabó Péter, a projekt művészeti vezetője.

A fesztivál második hétvégéje a filmes szakmai rendezvényeké, konferenciáké, valamint a díjkiosztóké - emelte ki a fesztiváligazgató. A kisjáték- és a játékfilmes zsűri elnöke a tavalyi díjnyertes Moszkva, Belgium című film rendezője, Christophe Van Rompaey lesz, a dokumentumfilmes grémium vezetője pedig Boris Mitic, aki tavaly a Viszlát, hogy vagy? című alkotásával a fesztivál fődíját nyerte el. Hartyándi Jenő felhívta a figyelmet a rendezvény Panoráma szekciójára, amelyben a fesztivál húsz évét tekintik át.

A második hétvége zenei eseményei közül a fesztiváligazgató Gil Scott Heron énekes, a török Baba Zula és a korzikai Franca Masu koncertjét emelte, majd megemlítette, hogy Baba Zula fellépéséhez hastáncos workshop is kapcsolódik majd. A programokat levéltáros konferencia egészíti ki, amelynek fő témája a válság lesz.

A harmadik hétvége a környezetvédelem és dzsessz jegyében telik majd. Fellép majd többek között a sokszoros visszatérő cseh Iva Bittová, a Tóth Viktor Tercett, Lafayette Gilchrist amerikai zongorista és itt mutatkozik be Harcsa Veronika új formációja is.

A fesztiváligazgató kiemelte: május 16-ára a szlovén-osztrák-magyar határ találkozásához szerveznek szabadtéri programokat, koncerteket, a lehetséges fellépők közül az Amadinda Ütőegyüttest említette meg. Mint mondta, a találkozó a máig meglévő szellemi határokat akarja lebontani, elősegíteni a szomszédos országok kulturális együttműködését.

A sajtótájékoztatón Feiszt György, a szombathelyi önkormányzat kulturális tanácsnoka elmondta, hogy a város szeretne végleges otthont kínálni a fesztiválnak.

Durst György, a Mediawave Alapítvány elnöke, producer az MTI- nek elmondta: bíznak abban, hogy Szombathelyen hosszú távon megállapodhat a rendezvény, szerinte ennek bizonyítéka az a keretszerződés is, amely évi húszmillió forinttal segíti az amúgy 60-70 millió forintba kerülő Mediawave fesztivált. Az eseményt idén a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap és a környező országok kulturális intézetei is támogatják.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés