bezár
 

színház

2010. 02. 05.
Bírósághoz fordul a Pécsi Balett leváltott vezetője
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Leváltása miatt bírósághoz fordul Vincze Balázs, a Pécsi Balett volt vezetője.

Szkéné színház

Vincze Balázs pénteken közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy mivel a kinevezése 2011. július 31-ig szólt, bírósági úton kívánja érvényesíteni jogait és indítványozza, helyezzék vissza korábbi pozíciójába.

"Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója január 26-án előzetes figyelmeztetés nélkül értesített arról, hogy tagozatvezetői megbízatásomat január 29-i hatállyal visszavonja, a Pécsi Balett vezetőjének Kováts Tibort nevezi ki, én pedig magántáncosként tagja maradhatok a színháznak. A döntést és a jelenlegi helyzetet jogtalannak tartom" - írta. Hozzátette: vezetői kinevezésének visszavonása nem közös megegyezéssel történt. Nem dolgozik a Pécsi Balett tanácsadójaként, nincs ugyanis ilyen megbízása, de jelenleg egyébként sem vállalna ilyen funkciót.

"Az elmúlt öt év munkáját nem hagyom veszni. Nekem fontos a Pécsi Balett, fontos ez a város. Tudom, hogy a nézők szeretik az előadásainkat és elértük, hogy ismét szívesen jönnek balettre.
Az Európa Kulturális Fővárosa program nagyköveteként, friss Prima-díjasként nem értem az EKF említését, mint indokot" - fogalmazott közleményében Vincze Balázs, aki rámutatott, hogy egyebek mellett a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó létrehozásával már 2007 óta részt vesz az EKF-program előkészítésében.

Megjegyezte, elkészült az idén fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Pécsi Balett jubileumi ünnepi programsorozata, és amit csak tud, szeretne megvalósítani belőle.

A Pécsi Balett vezetőváltásáról csütörtöki számában írt az Új Dunántúli Napló. Balikó Tamás teátrumigazgató a lapnak azt mondta: a váltás közös megegyezéssel történt, Vincze Balázs kiemelt fizetéssel a tánctársulat tagja marad és tanácsadóként is tovább tevékenykedik.

A direktor a lépést azzal indokolta, hogy az elmúlt két évben csaknem a felére csökkent a színház balettelőadásainak nézettsége. Másrészt az EKF évében a külföldi közönségre fokozottan oda kell figyelni, a Pécsre irányuló megkülönböztetett érdeklődést ki kell használni, Kováts Tibornak pedig kitűnő szakmai kapcsolatai vannak Nyugat-Európában, ő egy olyan nemzetközi hírű táncszakember, aki ért az üzlethez is.

Révész Mária, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke a lapnak nyilatkozva ugyanakkor elképesztőnek nevezte a történteket. Úgy vélte: a fennállásának idén 50. évfordulóját ünneplő Pécsi Balett az EKF-program egyik nagykövete. A Vincze Balázs vezette társulat jó munkáját sikeres bemutatók jelzik, Vinczének még fegyelmije sem volt, így a döntést semmi nem indokolja.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés