bezár
 

irodalom

2010. 02. 05.
Elítéltek egy ellenzéki írónőt Vietnamban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három és fél évi börtönre ítéltek pénteken egy vietnami ellenzéki írónőt pénteken Hanoiban "szándékos bántalmazás" vádjával.

prae.hu

Az 1960-ban született Tran Khai Thanh Thuy férjét is hasonló váddal állították bíróság elé, őt két évi felfüggesztett börtönre ítélték. Mindketten visszautasították a vádakat, és azt mondták, hogy őket verték meg.

A házaspárt októberben vették őrizetbe, miután egy parkolási vita hevében állítólag bántalmaztak két férfit. A vád szerint a házaspár motoros védősisakkal, téglával és bottal ütlegelte a két férfit. Védőjük, Tran Vu Hai szerint azonban az őrizetbe vételük törvénytelen volt, mivel a szemtanúk és a feltételezett áldozatok vallomása összefüggéstelen volt, a vádat semmilyen bizonyíték nem támasztotta alá.

A hanoi amerikai nagykövetség akkor aggodalmát fejezte ki, hogy Thuy asszonyt amiatt "verték meg és vették őrizetbe", mert támogatásáról biztosított egy Haiphongban bíróság elé állított demokráciapárti ellenzéki csoportot. A csoport hat tagjából kettőt hat évig terjedő börtönre ítéltek "államellenes propaganda miatt".

A pénteki pert néhány külföldi újságíró és diplomata kísérhette figyelemmel egy másik teremből, zártláncú televízió segítségével.
Az ítélet után az amerikai nagykövetség egyik szóvivője országa sajnálkozását fejezte ki. "Senkit sem verhetnek meg, vehetnek őrizetbe vagy ítélhetnek el, ha a szólásszabadsághoz való jogát gyakorolja" - mondta és valamennyi vietnami politikai fogoly szabadon engedését sürgette.

A Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezet Tran Khai Thanh Thuynak ítélte 2007-en a szólásszabadságért és a politikai üldözés áldozataiért folytatott harcért adományozott Hellmann/Hammet díjat.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés