bezár
 

art&design

2010. 02. 04.
Makettek és diorámák a Közlekedési Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Harci járművek, katonai és polgári repülőgépek, gépkocsik, hajók makettjei és diorámák is láthatók a II. Makettező Gála című kiállításon mától a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban Budapesten.

prae.hu

A március 6-ig látogatható tárlaton megtekinthető több száz makett és dioráma szinte a teljes repüléstörténelmet felöleli, a kétfedelű repülőgépektől kezdve egészen a Star Wars űrhajójáig, a Millennium Falconig.

A makettező klubok tagjai nem fejezik be annál a pontnál az építést, hogy felragasztják a matricát, hanem felkutatják, merre és hogyan lehet fejleszteni - mondta el Merczi Miklós muzeológus, a Közlekedési Múzeum muzeológiai osztályvezetője szerdán az MTI-nek. Hozzátette: a társszervező Repülés Baráti Kör ebben az évben a 34 fős Békéscsabai Kitt Makettező Klubnak és Forintos Kálmánnak adja meg a lehetőséget, hogy bemutatkozzon a közönségnek.

Merczi Miklós felhívta a figyelmet a "nagyon szép" kamionokra, néhány enteriőrre, a "szénaszálig" aprólékosan kidolgozott lebombázott tanyára, valamint egy 1956-os eseményt megidéző munkára, amelyen egyebek mellett szétlőtt falú ház, benne fürdőszoba, kitört ablakok, katonák láthatók. A muzeológus elmondta: nem szándékosan tették a hangsúlyt a harci járművekre, de a kereskedelemben főként ilyen makettek kaphatók.

Mivel a kiállításon látható művek már bemutatkoztak a hazai, vagy éppen külföldi versenyeken és kiállításokon, számos díjat, oklevelet, kupát nyertek, ezért ezeket az elismeréseket is megtekintheti a közönség a díjazott munkák mellett.

Kísérő programként a publikum Szokol Tibor 53 db repülési témájú festményében is gyönyörködhet. Az alkotó megfestette a MASZOVLET és a MALÉV teljes légijárműparkját, valamint több történelmi légicsodát és külföldi lajstromozású repülőgépet.

A Makettező Gála című kiállítás előzménye volt korábban a repülőgépmakett-verseny és -kiállítás. Ma már nincs verseny, az intézményben díjnyertes műveket csodálhatnak meg az érdeklődők, s nem csupán repülőgépet. Amikor a Közlekedési Múzeum egyesült az Országos Műszaki Múzeummal 2009-ben, az újjászervezett múzeum első időszakos kiállítása az I. Makettező Gála volt. A mostani kiállítás folytatja ezt a hagyományt, és a nagyközönség elé tárja a 2009-es év makettjeinek legjavát.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés