bezár
 

art&design

2010. 02. 02.
Kivételes meteorithoz jutott Párizs
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kivételes, 1,3 kilogramm súlyú és 4,5 milliárd éve szinte változatlan állapotú meteoritra tett szert a párizsi természettudományi múzeum, hogy ezzel is bővítse ismereteinket a Naprendszer és a földi élet kialakulásáról.

prae.hu

"Lezuhanásának körülményeit nem ismerjük" - közölte a múzeum, nem zárva ki ugyanakkor, hogy becsapódását valahol csak megfigyelték.

"Ez egy kivételesen ép meteorit, pedig a Földön gyorsan rongálódnak" - mondta Brigitte Zanda, a múzeum ásványtani és kozmológiai laboratóriumának szakértője.

A meteoritok aszteroiddarabkák, amelyek nem tömörültek össze bolygókká a Naprendszer kialakulásakor, körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőtt.

Egyedülálló információkat hordoznak az anyag akkori állapotairól. "Ezt a meteoritot, társaival ellentétben, gyakorlatilag nem változtatta meg a víz körforgása, és nem esett át túl nagy hőmérsékletingadozáson sem" - hangsúlyozta a múzeum.

Ásványai ezért megközelítően az összesűrűsödésüket követő állapotban vannak. A múzeum ásványtani és kozmokémiai laboratóriumának tudósai bíznak abban, hogy ennek a megőrzött állapotnak a minősége kiterjed azokra a szerves vegyületekre is, amelyeket gyakran az élet molekuláris eredetének tartanak.

A Párizs névre keresztelt meteorit legnagyobb része a múzeum gyűjteményébe került, de egy 150 grammos szeletét tudományos célra mintának elkülönítették. A múzeum nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyiért vette meg a meteoritot, de Brigitte Zanda szerint "jutányosan, a piaci ár alatt" jutottak hozzá.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés