bezár
 

film

2010. 02. 02.
Megnyílt a filmplakát-kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyílt hétfőn a 41. Magyar Filmszemle kiemelt kísérőrendezvénye, a Magyar Filmplakát Kiállítás és Verseny; az Uránia Nemzeti Filmszínház emeletén 2009 valamennyi magyar tervezésű filmplakátja, összesen huszonnégy alkotás megtekinthető.

prae.hu

Mint a kiállítás ötletgazdája, Hutlassa Tamás a megnyitón elmondta, a Rákóczi úti filmszínház a hét éve megrendezett esemény harmadik helyszíne.

A zsűri tagjaként Lelkes László tervezőgrafikus arról beszélt, hogy a filmplakát sokak szerint nehéz helyzetben van Magyarországon, a kiállítás azonban alkalmat nyújt arra, hogy a közönség foglalkozhasson a műfajjal.

Egy biztos: a jó filmplakát a maga nyelvén szól a filmről, és képes élményként megformálni az alkotó, a megrendelő és a közönség gondolatait is - hangsúlyozta Lelkes László.

A február 8-áig látható kiállításon valamennyi olyan, tavaly a mozikba került film plakátját megtekintheti a közönség, amelyet hazai tervező készített. A bemutatott munkák túlnyomó többsége magyar filmekhez kapcsolódik, így a nézők találkozhatnak többek között az Intim fejlövés, a Made in Hungária, a Poligamy vagy a Puskás Hungary plakátjával, emellett az olasz Paolo Sorrentino Il Divo című mozijához tervezett magyar plakáttal is.

A versenyben részt vevő alkotások közül egy szakmai zsűri - tagjai: Petrányi Viktória producer, Lelkes László, Zsótér László, Molnár Gyula és Csordás Zoltán tervezőgrafikus művész - és a közönség választja ki a nyertes alkotásokat. A művekre a kiállítás helyszínén, a filmszemle programjain kihelyezett urnáknál, valamint a rendezvény honlapján, a www.filmplakat.hu-n lehet szavazni. Az internetes oldalon az érdeklődők a kiállított alkotások mellett az elmúlt évek plakátjait, köztük a díjazott munkákat is megtekinthetik.

Az esemény programjában idén helyet kaptak a meg nem valósult filmplakáttervek is, ezeket két kivetítőn láthatják az érdeklődők.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

Megnyitószöveg Dóra Emese és Hu-Yang Kamilla közös kiállításához
Kritika Kemény Lili Nem című regényéről
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés