bezár
 

zene

2010. 02. 01.
A Tonkünstler zenekar Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Bécs egyik legrégebbi zenei egyesületéből alakult Tonkünstler Orchester lesz pénteken és szombaton a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) vendége a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

prae.hu

Az osztrák együttes az Európa szívében című közép-európai csereprogram keretében lép fel Budapesten; a hangversenyen Villa-Lobos-, Wolf- és Brams-művek hangzanak el, Richard Strauss Négy utolsó énekét Christiane Oelze énekli.

A zenekari csereprogram még 2007-ben indult a cseh, a szlovák, a magyar és a szlovén filharmonikusok, valamint a bécsi Tonkünstler Orchester részvételével. Mint azt Kovács Géza, az NFZ főigazgatója a projekt indulásakor hangsúlyozta, a 2011-ig tartó koncertsorozatban az együttesek - és közönségük - megismerhetik egymás tevékenységét, előadóművészi hagyományait és a közép-európai zenekari kultúrát.
A Tonkünstler budapesti hangversenyén először a latin-amerikai zeneszerző, Heitor Villa-Lobos népszerű alkotása, a Bachianas brasileiras ciklus egyik darabja hallható. Hugo Wolf Olasz szerenádját az osztrák romantikus szerző dalai, majd Richard Strauss zenekari kíséretes dalai követik, Christiane Oelze előadásában.

Az énekesnővel szívesen dolgoznak a jelen legnagyobb karmesterei, például Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Sir John Eliot Gardiner, Nikolaus Harnoncourt, Kent Nagano vagy Sir Simon Rattle. Oelze olyan operasztár, aki nem zsúfolja teli a naptárját. Egy-egy olyan súlyú feladatra, mint például Mélisande szerepe Debussy Pelléas és Mélisande című operájában, amelyet a Glyndebourne-i Operafesztiválon nagy sikerrel játszott, hónapokig készül.
A program második felében Brahms 1854-ben felvázolt, de csak 1876-ban befejezett I. szimfóniáját játssza az együttes Andrés Orozco-Estrada vezényletével.

Az osztrák zenekar Bécs egyik legrégebbi zenei egyesületéből, a Zenészegyletből alakult az 1900-as évek elején. Első nyilvános koncertjét 1907-ben adta a bécsi Musikvereinsaalban. Olyan neves mesterek formálták hangzásvilágát, mint Clemens Krauss, Mariss Jansons, Zubin Mehta, Christoph von Dohnányi és Jeffrey Tate. A zeneigazgatói posztra 2009 szeptemberében hívták meg hároméves megbízatással Andrés Orozco-Estrada 31 éves, kolumbiai születésű muzsikust, aki a zenei tanulmányait Bécsben végezte.

A Tonkünstler Orchester repertoárjának törzse Haydn, Mozart és Beethoven muzsikája, de gyakran játssza - mint Budapesten is - más, az osztrák zeneéletben jelentős szerepet játszó alkotók: Schubert, Brahms, Bruckner, Mahler, Strauss műveit is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés