bezár
 

film

2010. 02. 01.
Bibliotheque Pascal a 41. Magyar Filmszemlén
Bemutatják Hajdu Szabolcs legújabb nagyjátékfilmjét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bibliotheque Pascal a 41. Magyar Filmszemlén A Macerás ügyek (Legjobb első film, 2001) és a Tamara (Zsűri különdíja, Zöld Holló-díj, 2004) szakmai sikere után a 2006-os év és a Fehér tenyér című opusz díjzáport hozzott a Szemlén, a rendezői, operatőri, vágói, produceri díjak mellett a közönség díj és a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díja is Hajdu Szabolcs stábjához vándorolt.

prae.hu

A 2008-as Szemlén az Off Hollywood leginkább az addig szerzett alkotói-emberi élmények és tapasztalatok feldolgozásának tűnt.
Az idei, a 41. Magyar Filmszemlén mutatják be a várva várt Bibliotheque Pascalt, ami a Fehér Tenyérhez hasonlóan nagyszabású, koprodukciós mozi. Emellett különös, meseire stilizált történetnek ígérkezik:
Bibliotheque Pascal
"Mona Paparu magyar nemzetiségű román állampolgár. A Fekete-tenger partján megismerkedik egy szökött fegyenccel, aki túszként fogva tartja. Viorel műveletlen, ostoba fickó, de gazdag képzelete és egyszerű érzelmei hatással vannak a lányra. Az éjszakát együtt töltik, de a rendőrség másnap kioltja a menekülni próbáló Viorel életét. Mona és Viorel kapcsolatának gyümölcse egy leánygyermek, akit Mona Vioricának keresztel.

Mona egyedül neveli hároméves kislányát, és vásári bábelőadásokkal tartja el magát. Az egyik előadáson találkozik édesapjával, Gigi Paparuval, akit évek óta nem látott. Paparu megkéri Monát, hogy kísérje el őt Németországba, ahová egy műtétre kell utaznia. Mona rááll, Vioricát pedig távoli rokonára, Rodica jósnőre bízza.
Amikor megérkeznek egy németországi állomásra, kiderül, hogy Paparu valójában prostituáltakkal kereskedik, és hogy lerója tartozását két veszélyes emberkereskedőnek, otthagyja nekik Monát, aki végül Angliába kerül egy bizonyos Pascalhoz, a Bibliotheque Pascal nevű irodalmi kávéháznak álcázott bordélyház tulajdonosához.

Eközben a gyámhatóság elveszi a nagynénitől a kislányt. Amikor Mona végül visszatér, a gyámhatóságon el kell mondania, mivel töltötte külföldön az idejét. A film Mona Paparu beszámolója: utazásainak, szerelmének, nyugat-európai kálváriájának története.
"
Bibliotheque Pascal
A filmet a Filmszemlén vetítik:
2010. február 6. 21:30 - Palace MOM Park, 1-es terem
2010. február 6. 23:30 - Palace MOM Park, 7-es terem
2010. február 7. 12:15 - Palace MOM Park, 5-ös terem
2010. február 7. 16:00 - Uránia Mozi, Díszterem
2010. február 7. 19:15 - Palace MOM Park, 7-es terem

Online jegyrendelés itt

Bibliotheque Pascal
Színes, német-magyar-angol film, 105 perc, 2010.
Csak 16 éven felülieknek!
Rendező-forgatókönyvíró: Hajdu Szabolcs
Dramaturg: Orsós László Jakab, Nagy András
Rendezőasszisztens: Kádár László
Hangmérnök: Balázs Gábor
Gyártásvezető: Taschler Andrea
Vágó: Politzer Péter
Szereplők: Török-Illyés Orsolya (Mona), Oana Pellea (Rodica), Răzvan Vasilescu (Gigi Paparu), Andi Vasluianu (Viorel), Mihai Constantin (Gicu), Hajdu Lujza (Viorica)




nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Alex Garland: Polgárháború
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés