bezár
 

zene

2010. 01. 30.
Buju Banton Grammy-jelölése ellen tiltakoztak melegszervezetek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egész oldalas újsághirdetésben tiltakoztak amerikai melegszervezetek az ellen, hogy a legjobb reggae-albumnak járó Grammy-díjra jelölték Buju Banton jamaicai énekest, aki - mint fogalmaznak - "egész eddigi pályafutása alatt a melegek meggyilkolására buzdított".

prae.hu

A 36 éves reggae-sztárt Rasta Got Soul című albumáért jelölték az arany gramofonra, a szakma talán legrangosabb elismerésére, amelyet vasárnap este adnak át Los Angelesben.

A Daily Variety című hollywoodi lapban pénteken megjelent hirdetés felszólítja a rendezőket, használják ki a televízióban élőben közvetített eseményt arra, hogy elítéljenek minden olyan zenét, amely "bátorítja vagy magasztalja az erőszakot bármely társadalmi csoport ellen".

Banton legvitatottabb számának, az 1988-as Boom, Bye Bye-nak a szövege a homoszexuálisok legyilkolására buzdít. Dalszövegei miatt tavaly a jamaicai sztár több koncertjét is törölték az Egyesült Államokban.

Melegszervezetek 2001-ben ugyancsak tiltakoztak Eminem rapper jelölése és fellépése ellen, mivel az ő számai is tartalmaznak homofób elemeket.
A Buju Bantonnak adott díj "kivételes gyűlöletteli munkásságának elismerése lenne" - olvasható a hirdetésben.

A reggae-énekes egyébként személyesen nem lehet ott a gálán, mert december 10-i letartóztatása óta az amerikai hatóságok vendégszeretetét élvezi a floridai Tampa börtönében kábítószeres bűncselekmény miatt; a márciusban kezdődő tárgyaláson védője arról próbálja majd meggyőzni a bíróságot, hogy Bantonnak nem állt szándékában kokaint vásárolni, az énekest úgymond az amerikai hatóságok csalták csapdába.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés