bezár
 

színház

2010. 01. 29.
A The New York Times lezúzta a Győri Balett előadását
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hízelgőnek nem mondható kritikát közölt a tekintélyes The New York Times csütörtökön a Győri Balett fellépéséről.

Szkéné színház

A cikk írója, Claudia La Rocco kimondottan rossz szájízzel távozott a magyar táncegyüttes kedd esti előadásáról a manhattani Joyce Színházból. A győri társulat a héten vendégszerepel New Yorkban, nyolc alkalommal lép színpadra a kelet-európai kommunizmus bukásának 20. évfordulója alkalmából rendezett összművészeti fesztiválon.

Az újság kritikusa szerint van valamifajta kifacsarodott öröm a rossz színpadi hatásokban. Bárcsak azt vethetné papírra, hogy élvezet volt nézni a színpadon végiggörgetett hatalmas Lenin-fejet, amely az egykori kelet-közép-európai lélekromboló önkényuralmi rendszerek metafórája hivatott lenni. Csakhogy a Petruska című táncjáték jelenetéről ez nem mondható el, "a Lenin-fej egyszerűen lehangoló volt, akárcsak a Stravinsky-est majdnem minden egyéb része" - írta.

A kritikus sem a Petruskában, sem a másik bemutatott darabban, a Tavaszi áldozatban nem érezte azt az erőteljes, meggyőző fizikai nyelvezetet, amelyre a témákhoz szerinte szükség lett volna. Megjegyezte, hogy a balettről már régen bebizonyították, képes pszichológiailag bonyolult, akár politikai történetek elmondására is. Ehhez azonban hozzáértésre van szükség.

A The New York Times kritikusa szerint a Tavaszi áldozatban sok volt a középszerű koreográfia - egy halom balett és modern stílust elegyítettek -, amelynek a megvilágítása legalább szép volt. A Petruska koreográfiája a cikkíró szerint túlnyomórészt hasonlóképpen "felejthető".

Az újság ennél is katasztrofálisabbnak nevezte a két táncjátékban a ritmus energiájának és a zenei szövetnek az ordító hiányát. "Stravinsky-est? Kedves próbálkozás" - zárta cikkét a kritikus.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés