bezár
 

irodalom

2010. 01. 28.
Debreceni Egyetem - 350 milliós könyvtárfejlesztés
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az egyetemi világ lelke a könyvtár évszázadok óta, s az marad a jövőben is, csak másképpen: a digitális szolgáltatásokkal kibővülve - mondta Fésüs László akadémikus, a Debreceni Egyetem (DE) rektora a 350 millió forintból megvalósuló könyvtári fejlesztési projekteket bemutató rendezvényen csütörtökön.

prae.hu

Megemlítette a rektor, hogy lezárult a DE integrációjának első évtizede, amelynek egyik legszebb példája a könyvtári integráció: a nemzeti könyvtári funkciót is betöltő intézmény új egységekkel bővült a Kassai úti campuson és az élettani központban.

Az új kihívásokra azonban új válaszokat kell adni, ezt szolgálja az a 350 millió forintos könyvtárfejlesztési projekt, amelynek eredményeként jelentősen megváltozik a könyvtári szolgáltatások infrastruktúrája.

Erről beszélt nyitó előadásában Maróth Miklós akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) alelnöke is, aki szerint az internetes világban is nagy szükség van a rendezett ismeretet jelentő tudásra, de - mint fogalmazott - "a könyvtárba járás szokása megszűnik, otthon ülve sok olyan munkát elvégezhetünk, ami miatt eddig el kellett menni a könyvtárba".

Ugyanakkor ezekhez az információkhoz minden műveltségre vágyó ember hozzáférhet, s csak a felhasználókon múlik ezután, hogy élnek-e a lehetőséggel - tette hozzá az Akadémia alelnöke.

Virágos Márta, a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgatója elmondta: non-stop online kölcsönzéssel, interaktív portálok kialakításával, valamint komplex e-learning módszerek bevezetésével modernizálja szolgáltatásait a könyvtár.

Az összesen 350 millió forintból megvalósuló projektek keretében web 2.0-ás eszközök, így többek között blogok, internetes üzenetküldő szolgáltatások, valamint képújságok bevezetését kezdheti el konzorciumi keretek között a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtára, valamint a Tiszántúli Református Egyházkerület két könyvtára.

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP 1.2.3) keretében multifunkciós munkaállomások, automata kölcsönző pultok is kiépülnek, és a könyvtári szolgáltatások 24 órán keresztül elérhetőek lesznek. A 100 millió forint uniós támogatással megvalósuló projekt eredményeként bővülnek majd a fogyatékkal élők könyvtárhasználati lehetőségei is.

A konzorciumi formában történő infrastruktúraépítés alapozza meg a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP 3.2.4) támogatásával induló könyvtári informatikai fejlesztést: az egyetemi könyvtár debreceni középiskolákkal, könyvtárakkal és országos szolgáltatásokat nyújtó intézményekkel együttműködve segíti a korszerű könyvtárhasználatot. A modernizáció keretében helyi képzési és tanulási szükségleteket figyelembe vevő, digitális kompetenciákat fejlesztő programok indulnak, valamint elkezdődik a tudományos, közismereti és digitális tartalmak interaktív, online terjesztése is - sorolta a főigazgató.

Virágos Márta szerint a könyvtár ezzel hozzájárul a középiskolai oktatás színvonalának emeléséhez és elősegíti, hogy a debreceni diákok továbbtanulási esélye növekedjen. A 250 millió forint uniós támogatással megvalósuló fejlesztésekkel lehetővé válik a partner középiskolák értékes gyűjteményének elektronikus katalogizálása is.
Hozzátette: a pályázat lehetőséget teremt az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR) kapacitásának növelésére, így az "e-látogatók" egyszerre böngészhetnek majd a különböző platformokon működő könyvtári adatbázisokban. A korszerű szolgáltatás a lehető legtöbb könyvtár csatlakozására ad lehetőséget.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés