bezár
 

zene

2010. 01. 28.
Százhúsz éves a gyöngyösi Ferences kórus
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ünnepi koncertet ad fennállásának 120. évfordulója alkalmából a gyöngyösi ferences templom kórusa vasárnap.

A ferences sajtóközpont tájékoztatása szerint a gyöngyösi az ország egyik legrégebbi folyamatosan működő katolikus zenei együttese, amely vasárnap hálaadó szentmisét követően ad koncertet.

A műsorban közreműködik a hatvani Szent Adalbert Kórus, szólót énekel Lupis Gabriella, vezényel P. Hován Ágoston, Molnár Tamás karnagy és Lupis Miklós kántor-karvezető - közölte Szerdahelyi Csongor.

Mint elmondta: a ferences kórus 1890. február 2-án, gyertyaszentelő boldogasszony ünnepén alakult és több mint fél évszázadon át férfikarként működött. Szentmiséken szolgált, koncertek adott és a gyöngyösi ferences kultúrházában zenés színielőadásokban is közreműködött. Tamás Alajos ferences vezetésével a rend novícius kórusa is itt működött 1950 előtt. A második világháború után Tarnai Gyula karnagy idején alakult át a kórus vegyeskarrá.

1978. május 1-jén Lupis Miklós kántor-karvezető vette át az együttes vezetését és Kóródi András, valamint Nagy Kovács István énekkari elnökök segítségével a tagok létszáma újra negyven fölé emelkedett. Kassától Pécsig a Kárpát-medence szinte minden nagyobb városában szerepeltek.

A ferences atyák 1990-ben tértek vissza Gyöngyösre, jelenlétük a templom zenei életének föllendülését eredményezte. A felnőtt kórus mellett jelenleg külön leány kórus is működik a gyöngyösi ferenceseknél - ismertette az együttes történetét a referens.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés