bezár
 

zene

2010. 01. 26.
Új lemezzel jelentkezik Serj Tankian, a System of a Down énekese
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új lemezzel jelentkezik márciusban Serj Tankian, a metálzene megújítójának számító, jelenleg "tetszhalott" System of a Down frontembere.

Az album címe Elect The Dead Symphony (Válaszd a halottat szimfónia) lesz, és egy hetvenfős zenekar közreműködésével készült. Az anyagot egy évvel ezelőtt rögzítették Új-Zélandon, az aucklandi városházán, ahol Tankian a helyi filharmonikusok közreműködésével lépett fel - tájékoztatta a Warner Music Hungary kedden az MTI-t.

Az új album gyakorlatilag Tankian első és eddig egyetlen szólóalbumának, az Elect The Dead-nek a nagyzenekari koncertváltozata: a CD és DVD formátumban is megjelenő Elect The Dead Symphony-n szereplő dalok többségének stúdióváltozata megtalálható a 2007-es lemezen. Az új albumon azonban szerepel két eddig meg nem jelent szám is, a Gate 21 és a The Charade. A lemezt Junkie XL mixelte.

"Fel voltam dobva, hogy egy nagyzenekarral dolgozhatok együtt. A dalok felfogása eléggé különbözik attól, ami a stúdióalbumon van" - emlékezett a felvételre Serj Tankian, aki 2008-ban a Sziget fesztiválon is fellépett.

Kapcsolódó hír, hogy a System of a Down basszusgitárosa, Shavo Odadjian nemrég egy interjúban utalt arra, a csapat idén talán újra összeáll.

A Kaliforniából indult System of a Down 1998-ban kiadott cím nélküli első lemezével sokkolta a metálvilágot, ezt követően még négy, jobbnál jobb, egyre érettebb lemezt készített (Toxicity, Steal This Album, Mezmerize, Hypnotize), és húszmillió albumot adott el világszerte. A csapatot örmény származású amerikaiak alkotják: Tankian és Odadjian mellett Daron Malakian (gitár, vokál) és John Dolmayan (dob).

Zúzós riffek, állandó ritmusváltások, ezzel együtt fülbemászó, olykor operába hajló dallamok, brutális hangzás, elképesztő hangszeres tudás és egy hihetetlen torkú énekes: utóbbi Serj Tankian, aki a mély hangoktól a sikolyokig mindent képes volt kiénekelni. És ehhez jöttek a szövegek, Tankian súlyos társadalomkritikája, a politikai hatalmi játszmákról megfogalmazott lesújtó véleménye, az örmény nép keserves múltjára való utalások, később a Bush- és a háborúellenesség, mindez gyilkos humorral és öniróniával.

A tagok négy évvel ezelőtt váratlanul jelentették be, hogy határozatlan időre leállnak. Serj Tankian mellett azóta albummal jelentkezett Malakian és Dolmayan is, Scars On Broadway nevű projektnév alatt.
 

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés