bezár
 

zene

2010. 01. 23.
Pécs: verseny és konferencia Liszt emlékére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Improvisatio - Creatio címmel szeptember elején nemzetközi szimpóziumot rendeznek Pécsett Liszt Ferenc emlékére.

prae.hu

A szeptember 5. és 12. között tartandó eseményen különféle korosztályok, különböző képzettségű muzsikusok versenyezhetnek, valamint vehetnek részt kurzusokon és szakmai konferencián.

A Pécsi Tudományegyetem művészeti kara a 2005-ben és 2007-ben rendezett Liszt-zongoraverseny folytatásaként tartja a szimpóziumot. A Hungarofest Klassz Zenei Irodájával együttműködésben létrejövő egyhetes esemény az improvizáció iránt érdeklődő zeneiskolásoknak, klasszikus zongora, orgona vagy dzsessz zongoratanulmányokat folytatóknak három kategóriában indít kétfordulós improvizációs versenyt.

A Klassz iroda tájékoztatása szerint ezen kívül neves előadóművészek koncertjeit hallhatják az érdeklődők. Lesznek kerekasztal-beszélgetések pedagógusok, előadóművészek, a művészetpedagógia meghatározó műhelyeinek képviselői részvételével. A téma a művészképzés, a pályakezdő művészek továbbképzése és bevezetésük a koncertéletbe.

Az improvizációs verseny programját a klasszikus zongora- és orgonairodalom, a dzsessz különböző irányzatai, korszakai, zenei formái és improvizációs technikái alapján állították össze.

A verseny fődíja - kategóriánként 2000 euró (csaknem 600 ezer forint), a különdíjasok 500 eurót (mintegy 150 ezer forintot) kaphatnak. A versenyzők elnyerhetik fesztiválok, rádiótársaságok, koncertrendezők szerződésajánlatait, meghívásait. A díjkiosztó gálakoncertet az MR3-Bartók rádió közvetíti.

A mesterkurzusok vezetői zsűritagok is lesznek: Apagyi Mária, a Pécsi Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola tanára; Binder Károly zongoraművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára; Rob van Kreeveld zeneszerző, dzsessz zongorista, a rotterdami és az amszterdami konzervatórium volt tanára; Király Csaba zongora- és orgonaművész, a Pécsi Tudományegyetem művészeti karának tanára és Thierry Escaich orgonaművész, zeneszerző, a párizsi Conservatoire orgonatanára.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés