bezár
 

zene

2010. 01. 22.
Lisztomania 2011: már készülnek a bicentenáriumra Burgenlandban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lisztomania 2011 címmel nagyszabású programsorozattal készülnek Burgenlandban Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulójára.

prae.hu

Szülőhelyén, az akkor Magyarországhoz, ma Ausztriához tartozó Doborjánban (Raiding) 2006 óta minden évben kulturális fesztivállal emlékeznek meg a világhírű zeneszerzőről és zongoristáról. A csütörtökön bemutatott program szerint a 2011-es évfordulóra különleges koncertekkel, világhírű előadókkal készülnek.

A Lisztomania kifejezés Liszt kortársától, Heinrich Heine XIX. századi költőtől származik. Azt a viharos sikert írta le vele, amelyet Liszt 1841-42-es berlini koncertsorozata alkalmával aratott.

Ahogy már az idén is, a fesztivál programját a szervezők 2011-ben is négy részre bontják, a négy évszaknak megfelelően. A koncertek mellett jövőre több, Liszt életéről szóló kiállítás és egy szimpózium is várja az érdeklődőket.

Már az idén megkezdődik a Lisztomania 2011 egyik súlypontját alkotó koncertsorozat. Kezdetét veszi ugyanis a Weimar hangja (The Sound of Weimar) című, kétéves program, amelynek keretében felcsendül Liszt összes zenekari műve eredeti hangszerelésben, ugyanúgy, ahogy az 1849-60 közötti weimari ősbemutatókon elhangzottak.

A Lisztomania 2011 programjainak részét alkotja emellett három önálló emlékkoncert, valamint zongoradarabok olyan világhírű Liszt-előadók tolmácsolásában, mint Daniel Bahrenboim, Elizabet Leonszkaja, Ivo Pogorelich, Boris Bloch és mások. Az életmű másik részletét mutatja be egy dalciklus, mások mellett Adrian Eröd és Ildiko Raimondi közreműködésével.

A legtöbb koncert helyszíne a Liszt szülőházának szomszédságában 2006-ban épült hatszáz fős koncertterem lesz.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés