bezár
 

film

2010. 01. 21.
Oscar - Goda Krisztina a Kaméleon kieséséről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Örültünk volna, ha sikerül, de nem tragédia, ami történt - mondta Goda Krisztina rendező csütörtökön az MTI-nek annak kapcsán, hogy filmje, a Kaméleon nem került be a legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Oscar-díj jelöltségért még állva maradt 9 mozi közé.

prae.hu

"Nem látok bele a procedúrába, amely során az Amerikai Filmakadémia kiválasztja az Oscar-díjra jelölt öt filmet. Ahhoz elég sok ember szavaz, hogy azt lehessen mondani, befolyásolható a folyamat, a nagyobb országok filmjeit persze nagyobb kampány kíséri, és így észrevehetőbbé lehet tenni egy alkotást" - fejtette ki Goda Krisztina.

Mint megjegyezte, természetesen nem csak a kampány méretén múlik a dolog, hiszen vannak filmek, amelyek eltalálják a filmakadémia tagjainak ízlésvilágát, és vannak, amelyek kevésbé. Ráadásul legutóbb több mint 20 évvel ezelőtt került magyar film (Szabó István Hanussenje) az öt jelölt közé, ezt a "falat" nagyon nehéz áttörni.

"Az nagyon jó volt, hogy a múlt heti két vetítése a Palm Springs-i nemzetközi filmfesztiválon telt házzal ment, még a reggel 9 órai is. A Kaméleon Los Angeles-i vetítésének is jó volt a híre, sok kedvező visszajelzés érkezett, szerették a filmet - fogalmazott a filmrendező.
Az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) szerdán jelentette be, hogy kilenc idegen nyelvű film maradt versenyben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért. A világ 65 országa nevezett egy-egy produkciót az idegen nyelvű filmek Oscar-díjára; a magyar jelölt Goda Krisztina Kaméleon című vígjátéka volt.

A listát az egyes országok nevezése alapján állították össze, ezt a jelölőfolyamat során több fázisban szűkíti a testület illetékes bizottsága, míg végül február 2-án hirdetik ki a legjobb idegen nyelvű film kategória öt Oscar-jelöltjét. Ezt követően újabb szavazással dől el, hogy végül melyik produkció nyeri az Oscar-szobrot, amelyet március 7-én adnak át Hollywoodban.

A kategóriában versenyben van még az argentin, az ausztrál, a bolgár, a francia, a német, az izraeli, a kazah, a holland és a perui versenyfilm. A bolgár nevezés, A világ nagy és a megváltás a sarkon túl ólálkodik című film egyik producere Muhi András, az Inforg Stúdió vezetője, a mozi egyik szereplője Gryllus Dorka.

Az Oscar-díjra nevező magyar bizottság tavaly júniusban döntött úgy, hogy a Kaméleont nevezi. A Csak szex és más semmi, valamint a Szabadság, szerelem című filmeket is jegyző Goda Krisztina alkotását 2008 ősze óta vetítik a magyar mozikban. Tavaly februárban elnyerte a Magyar Filmszemle közönségdíját, nemzetközi bemutatója júniusban, a sanghaji filmfesztiválon volt.

A film egy jóképű szélhámosról szól, aki abból él, hogy szeretetre éhes nőket hálóz be. Amikor megismerkedik egy gyönyörű és okos balerinával, az élete felfordul. A főszerepeket Nagy Ervin, Hámori Gabriella, Trill Zsolt, Kulka János és Csányi Sándor játssza.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Újra nagyvásznon Tarr Béla Panelkapcsolat című filmje
Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Luca Guadagnino: Challengers
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

Kiss Judit Ágnes: Tujaszörny és nyírfakobold, Pagony, 2024
Megnyitószöveg Dóra Emese és Hu-Yang Kamilla közös kiállításához
Kritika Kemény Lili Nem című regényéről
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés