bezár
 

art&design

2010. 01. 21.
Kassai képzőművészek kifigurázták Slota magyarellenes kijelentéseit
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy görbelábú, Ján Slota által a magyarok ősének titulált „mongoloid“ típusú férfi képe vagy a volt magyar külügyminisztert kócos asszonyként ábrázoló alkotás is látható az egyik kassai galériában, ahol három képzőművész a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének magyarokat sértő kijelentéseit parodizálta.

prae.hu

"Ezek olyan kijelentések illusztrációi, amelyek rasszisták, és a magyar kisebbségnek vagy a magyar nemzetnek címezték őket" - nyilatkozta Lenka Kukurová, a kiállítás kurátora.

A kiállításon - amelyről a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál számol be - például látható egy ázsiai vonású, szőrös harcos, primitív öltözetben, akinek szélsőségesen görbe lába van, mögötte apró póni álldogál. Ezzel az alkotással Slotának a magyarok őseiről mondott szavait figurázták ki, a kép alatt két nyelven, magyarul és szlovákul is szerepelnek a Slota kijelentéseire utaló magyarázatok.

A művészek Slotának azt a kijelentését is parodizálták, amellyel Göncz Kingát kócos asszonyságnak nevezte, mondván, többet törődhetne külsejével. A képen a volt magyar külügyminiszter - kipellengérezve a gúnyolódást - boszorkányként ábrázolták.

Szent Istvánt lovas bohócként, a turult pedig színes papagájként jeleníti meg egy-egy szobor, ugyancsak utalva ezzel Slota korábbi sértő megjegyzéséire.

Lenka Kukurová elmondta, hogy a kiállítás bemutatója Prágában volt, ahol a látogatók érdeklődéssel és egyben hitetlenkedve nézegették a műveket. "Nem akarták elhinni, hogy egy vezető politikus hivatalos kijelentéseiről van szó, folyton azt kérdezgették, nem változtattunk-e rajtuk" - idézte fel a prágai reakciókat Kukurová.

A 2006-ban alakult Kassa Boys csoport három fiatal művésze - Radovan Cerevka, Tomás Makara és Peter Vrábel - már hosszabb ideje foglakozik politikai témákkal. "Szerintünk nincs rendjén, hogy a szlovák politikusok ilyen radikálisak legyenek, és a 21. században ilyen támadásokat intézzenek egy másik nemzet ellen" - magyarázta Tomás Makara. Egyszersmind hozzátette, hogy nem tart az SNS politikusainak negatív reakcióitól.

A kiállítás február 19-ig lesz látható a kassai Regionális Ifjúsági Központban (Regionálne centrum mládeze). Ebből az alkalomból a központban konferenciát is rendeztek a szlovák-magyar kapcsolatokról, a nacionalizmusról és a rasszizmusról.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés