bezár
 

irodalom

2010. 01. 20.
Madách-ünnepség Balassagyarmaton
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Madách Imre születésnapjáról emlékeznek meg a hagyományos Nógrád megyei ünnepségen pénteken Balassagyarmaton; a rendezvényen - akárcsak 1964 óta minden évben - átadják a megye egyik legrangosabb kulturális elismerését, a Madách-díjat.

prae.hu

Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője 1823. január 21-én született a Nógrád megyei (ma már Szlovákiához tartozó) Alsósztregován.

Az író, drámaköltő 1864. október 5-én halt meg. Halálának 100. évfordulóján, 1964-ben a Nógrád megyei Csesztvén emlékmúzeumot nyitottak és felavatták Vígh Tamás Madách-szobrát. Abban az évben Balassagyarmaton, ahol aljegyzőként dolgozott, és Csécsén, ahol házasságot kötött Fráter Erzsébettel, bemutatták Az ember tragédiáját: Ádámot Bessenyei Ferenc, Évát Lukács Margit, Lucifert Ungvári László alakította. Nógrád megye tanácsa díjat létesített, amelyet minden évben a Madách-kutatásban, a kultuszápolásban, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben tevékenykedőknek adnak át.

A megyei Madách-ünnepségnek hagyományosan Balassagyarmat ad helyet. Az idei ünnepségen megkoszorúzzák a Köztársaság téri Madách-szobrot, majd Petró György szobrászművész kiállítását nyitják meg a Madách Imre Városi Könyvtárban.

A központi ünnepségen, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban Hrubík Béla, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség országos elnöke mond köszöntőt, majd "Nem adhatok mást, csak mi lényegem" címmel Lukács Sándor Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész ad elő részleteket a Tragédiából.

A 2010-es Madách-díjakat Becsó Zsolt, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke adja át, a kitüntettek méltatói hagyományosan maguk is korábbi Madách-díjasok.

Az egyik idei kitüntetett a szegedi Máté Zsuzsanna irodalomtörténész, esztéta, a "Madách Imre, a poeta philosophus - Tanulmányok Az ember tragédiája esztétikumáról" című kötet szerzője, a másik a balassagyarmati származású Matúz Gábor újságíró.

Matúz Gábor rendező-producer készített filmet a Legbátrabb város címmel a megszálló cseh katonaság 1919-es balassagyarmati kiűzéséről. Ez volt az a helytállás, amiért az Országgyűlés 2005-ben a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet adományozta a városnak.

Nógrád megye korábban Madách-díjat adományozott R. Várkonyi Ágnes történésznek, Andor Csabának, a Madách Társaság elnökének, Kerényi Ferenc, Szabó András, Bene Kálmán irodalomtörténészeknek, Supka Magdolna művészettörténésznek. A díjat posztumusz kapta meg Lukács Margit színművész.

A megyei elismertek között volt T. Pataki László író-újságíró, Csikász István előadóművész, Őze János néptáncos, Praznovszky Mihály irodalomtörténész, Csemniczky Zoltán képzőművész, Kapros Márta főmuzeológus, a Nógrád Táncegyüttes, a Muzsla Néptánc Együttes, valamint a Balassagyarmati Kamaraegyüttes.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Horváth Iván (1948-2024)
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés