bezár
 

zene

2010. 01. 20.
Trónörökösök az MTA Dísztermében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Február elsején indul a Trónörökösök a színen elnevezésű koncertsorozat második évfolyama, amelyben jelentős nemzetközi sikereket, versenygyőzelmeket elért fiatal magyar muzsikusok mutatkoznak be ezúttal kamarazenei formációkban a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

prae.hu

Mint azt Bíró Csilla, a sorozatot szervező Starlet Music Management vezetője a koncerteket beharangozó szerdai sajtótájékoztatón elmondta, szinte azonos felkészültségű, eredményességű és zenei beállítottságú ifjú művészekkel szeretnék meghódítani az egyetemista és még ifjabb közönséget.

"Baráti Kristóf, Farkas Gábor, Fülei Balázs és Várdai István olyan fiatal művészek, akik előtt már kitárult a világ egy-egy jeles koncerthelyszínének ajtaja, ők azonban magyarországi karrierjükre helyezik a fő súlyt" - emelte ki Bíró Csilla.

A 2008 novemberében indult koncertsorozat először szólóban mutatta be a művészeket, a 2010-es szériában kamaramuzsikusként lépnek pódiumra. A XVIII. századtól a XX. századig népszerű és igényes műfajból válogattak érdekes darabokat a három koncertre.

Február elsején Várdai István (cselló) Fülei Balázzsal (zongora) játszik az MTA dísztermében. Megszólaltatják Brahms G-dúr hegedű-zongora szonátáját Straker János, a bloomingtoni egyetem magyar csellóprofesszorának átiratában. Fülei egyébként erre a koncertre jön haza Tel Avivból, ahol zeneakadémiai diplomázása után továbbtanul.
Március 2-án Baráti Kristóf (hegedű) és Farkas Gábor (zongora) lép föl. Bartók első és második hegedű-zongora rapszódiája is elhangzik műsorukban.

Baráti Kristóf azt hangsúlyozta, hogy ezt az esztendőt repertoárja frissítésére szánja, így többet koncertezik itthon, és kevesebb utazást vállal. Farkas Gábor terveiben épp ennek fordítottja szerepel: a 2009-es weimari Liszt-verseny két díjának megnyerése után megszaporodtak a külföldi felkérései.

Április 26-án a Baráti Kristóf, Várdai István és Fülei Balázs alkotta csapat egy mesterrel, Berkes Kálmán klarinétművésszel is kiegészül, így műsorra tűzhetik a XX. század egyik legnehezebb, de legnagyszerűbb alkotását, Olivier Messiaen francia komponista Quartett az idők végezetéig című művét.

Bíró Csilla megjegyezte, ha ezekre a hangversenyekre egy felnőtt jegyet vált, korlátozott számban kérhet 14 év alatti, elsősorban zeneiskolás "partnerének" díjmentes belépőt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés