bezár
 

zene

2010. 01. 20.
Klasszikus zenei ritkaság a zongoramuzsika kedvelőinek
Sajtótájékoztató az MR-3 Márványteremben. 2010. január 19.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az MR3-Bartók Rádió és a BMC közös kiadásában megjelent Szvjatoszlav Richter Magyarországon (1954–1993) címmel egy 14 CD-t magába foglaló reprezentatív album, Ránki Dezső zongoraművész válogatásában.

prae.hu

A Magyar Rádió 1954-től kezdve rögzítette Richter budapesti hangversenyeinek legjavát, és részben vidéki fellépéseit is. Ez a hatalmas mennyiségű és óriási értékű hangfelvétel mindeddig csak rádióban volt hallható. A most megjelent album hiánytalanul tartalmazza Richter nyolc budapesti hangversenyét, ezen felül egyéb magyarországi fellépéseiből is válogat.

A kiadvány egyik fő vonzereje lehet, hogy számos olyan ritkaságot tartalmaz – Schubert, Mendelssohn, Chopin, Liszt és Ravel műveket, Haydn-szonátát, Debussy-dalt Nyina Dorliac-kal –, amelyeket Richter csak Magyarországon játszott, vagy csak itt vették fel azokat”, mondta Farkas Zoltán, az MR3-Bartók Rádió főszerkesztője.

Leírhatatlan személyes kisugárzása, egyedülálló fizikai, szellemi adottságai és tudása mellett hozzáállásának egyszerűsége, komolysága és becsületessége is évekre ellátott bennünket erővel, kedvvel a tanuláshoz, zenéléshez”, írja Ránki Dezső a kiadvány bevezetőjében.

A kísérőfüzetben az értékes, archív fotók mellett Papp Márta zenetörténész Richter magyarországi fellépéseiről és az egyes koncertekről írt tanulmányai is olvashatók.

Szvjatoszlav Richter az egyetlen volt a 20. század legnagyobb külföldi előadóművészei közül, aki négy évtizeden keresztül, 1954 és 1993 között rendszeresen fellépett Magyarországon. Előfordult, hogy hirtelen elhatározással állt meg Budapesten, de hangversenyére hirdetés nélkül is tódult a közönség. Összesen 28 szólóestet adott a magyar fővárosban, 13-at vidéki városokban, Miskolcon, Győrött, Pécsett, Szombathelyen, Sopronban, Veszprémben, Debrecenben és Szegeden, emellett 11 zenekari koncerten szerepelt szólistaként, valamint 8 alkalommal énekes és hangszeres művészek, kamaraegyüttesek partnereként.


 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés