bezár
 

színház

2010. 01. 19.
Bergman-forgatókönyv a kolozsvári színpadon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című kultfilmjének színpadi adaptációját viszi színre a Kolozsvári Állami Magyar Színház - írta keddi számában a Krónika.

Szkéné színház

Az erdélyi napilap beszámolt arról, hogy a különlegesnek ígérkező előadást Andrei Serban rendezte. A szintén általa színpadra vitt, 2007-ben a legjobb előadásának járó UNITER-díjjal kitüntetett Ványa bácsi után a Suttogások és sikolyok is különleges színházi csemegének ígérkezik. A bensőséges hangulatú produkció ugyanis a színház új stúdiótermében lesz látható, a nézőtér mindössze 75 férőhelyes.

A 2007-ben elhunyt Ingmar Bergman 1972-ben készül filmje, a Suttogások és sikolyok történetének középpontjában négy nő áll: a haldokló Ágnes, valamint nővérei, Karin és Mária, valamint a szolgáló, Anna. A film elnyerte a New York-i Filmkritikusok Díját a legjobb rendezésért és legjobb forgatókönyvért, emellett Oscar-díjra is jelölték.

Az Andrei Serban rendezte Suttogások és sikolyok négy nőalakját Pethő Anikó, Kató Emőke, Kézdi Imola és Varga Csilla játssza. Az előadás különlegessége, hogy a filmrendező, Ingmar Bergman figurája is megjelenik, szerepét Bogdán Zsolt alakítja. A forgatást megelőző próbafolyamatba pillanthatunk be, amelyet gyakran állítanak meg Bergman instrukciói és a színészek kérdései.

"Megpróbáljuk elképzelni, hogyan válik a filmbeli fikció valósággá, megpróbáljuk megfejteni a nagy rendező és néhány egyedi színésznő közös alkotásának titkát" – mondta Serban a Krónikának.

Január 20. és 23. között este 7 órától a színház stúdiótermében négy nyilvános főpróba előzi meg a január 24-i bemutatót. Az előadások román nyelvű feliratozással lesznek láthatóak.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés