bezár
 

art&design

2010. 01. 19.
Parasztpolgári főkötők a békési múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyedülálló ünnepi parasztpolgári főkötőket mutat be a békési Jantyik Mátyás múzeum.

prae.hu

A múzeum a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert el mintegy 300 ezer forintos támogatást, amelynek segítségével Katkóné Bagi Éva szegedi textilrestaurátor elvégezte az 1870 és 1920 között készült ünnepi viselet jellegzetes darabjait.

A helyi specialisták által készített, fekete főkötőknek három típusa létezett: a díszes "gyöngyös főkötő", a "nagy főkötő", valamint az egyszerűbb és kisebb "öregasszony főkötő".

Békés városában a nagy főkötők annak idején a nők életének fordulópontjain kaptak hangsúlyos szerepet. A XX. század fordulóján a még hagyományos fekete esküvői ruhához kapcsolódott a reprezentatív fejdísz, amelyet éjfélkor, a felkontyoláskor helyeztek a menyasszony fejére, és szokás szerint az első gyermek megszületéséig a menyecske ünnepi viseletének szerves része volt. A főkötő egyben az előre előkészített temetkezési öltözet darabja is volt.

Baligáné Szűcs Irán, a múzeum vezetője az MTI-nek elmondta: a "gyöngyös főkötő" abban különbözött a nagy főkötőtől, hogy sokkal díszesebb volt, míg az úgynevezett "öregasszony főkötő" szalagjai rövidebbek voltak a többinél.
A múzeumban már korában is restauráltak asszonyi díszeket, így napjainkra országosan is egyedülálló, 37 darabos kollekciót láthatnak az érdeklődők április 30-ig a Békési Galériában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés