bezár
 

irodalom

2010. 01. 19.
Könyvecske a XIX. századi női kalapdivatról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A XIX. század második felének kalapdivatjából ad ízelítőt az Anno sorozat legújabb könyvecskéje, amelyet szerdán mutatnak be Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

prae.hu

Faragó István grafikusművész az MTI-nek felidézte, hogy a XIX. század második felétől mind a négy évszakban volt kalapbemutató és egy magára valamit is adó nő nem jelenhetett meg "tavalyi" fejfedővel. Nagy becsben tartották annak idején a kalapot: külön dobozban vagy fejet formáló papírmasé állványon tárolták.

A "tavalyi" kalapdivat című minikönyv illusztrációs anyagát a Der Bazar című német divatlap több évfolyamából válogatták. Irodalmi művek is színesítik a látványos könyvecskét, így Ráth-Végh István, Heltai Jenő, Hatvany Lili és Vértesi Arnold egy-egy írása.

Sárváry Katalin, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervező tanára, aki a kötetet bemutatja, az MTI-nek arról beszélt, hogy az életmódváltással a kalap viselése háttérbe szorult, pedig ez a fejrevaló nagyszerűen keretezi a női arcot. Rohanó világunkban inkább a frizurára adnak a nők vagy sapkát tesznek a fejükre, a kalap pedig a divatbemutatók kifutójára került, látványelemmé vált. Fölhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy a nők szabadságuk ideje alatt, strandokon, séta közben fölteszik a kalapot.

Az Anno könyvecske-sorozatot a Tandem Grafikai Stúdió adja ki, egy-egy könyvecske mérete 118-szor 125 milliméter és a megjelenést hosszas gyűjtőmunka előzi meg. A sorozattal a stúdió a lassan háttérbe szoruló, elhalványodó emlékeket akarja megőrizni.

Az Anno sorozatban korábban megjelent A kaczkiás bajusz vagy A bicziklizés tekervényes múltja című könyvecske, amelyből kiderül, hogy már 1897-ben tartottak igen látványos, virágokkal feldíszített biciklis felvonulást az Andrássy úton.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés