bezár
 

színház

2010. 01. 19.
Középiskolások versenyeztek Az ember tragédiájával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy napra a diákok vették birtokukba a szolnoki Szigligeti Színházat a teátrum által útjára indított kezdeményezés, az Ádámok és Évák Ünnepe alkalmából. A város középiskolásaiból alakult csapatok a nagyszínpadon hétfőn késő éjszakába nyúló vetélkedőn Madách Imre klasszikus alkotását, Az ember tragédiáját elevenítették meg.

Szkéné színház

Az irodalomtanárok által toborzott alkalmi társulatok egymást váltva mutatták be Az ember tragédiáját, úgy, hogy sorsolásos alapon egy-egy színt kellett megjeleníteniük.

A felkészülés során a részt vevő 250 tanulóra várt minden feladat megoldása, köztük a kellékek és jelmezek megtervezése, elkészítése. A színház igény szerint minden csoportnak biztosított egy segítőt, aki korrepetitorként tanácsokat adott a produkciók kivitelezéséhez.

A zsűri a vetélkedőn alapvetően a színeket bemutató csapatok produkcióját értékelte, de díjazták az egyéni teljesítményeket is. A "színek" versenyében a Rómát színpadra állító Tiszaparti Gimnázium és Humán Szakközépiskola fiataljai győztek, a legjobb Ádámnak a diákok közül Klement Szabolcsot, Évának Farkas Nórát, míg Lucifernek Varga Zsófiát választották. A legjobb epizódszereplő - Heléna alakításáért - Fekete Réka lett.

A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy az iskolai csapatok mellett egy baráti közösség és egy fogyatékos fiatalokkal foglalkozó speciális intézmény is képviseltette magát a vetélkedőn; utóbbi különdíjban részesült a mű első színének megformálásáért.

Kiss József művészeti igazgató elmondta: a versengést hagyományteremtő és pedagógiai szándékkal tavaly ősszel hirdette meg a színház Jókai Anna Kossuth-díjas író, Szalay Ferenc polgármester és Balázs Péter színházigazgató védnökségével.

Célként azt fogalmazták meg, hogy az ifjak "testközeli" kapcsolatba kerüljenek a magyar színi kultúra kiemelkedő alkotásaival, mert a kezdeményezést a mostani rendezvény után más művekkel folytatni szeretnék.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés