bezár
 

zene

2010. 01. 19.
Ma adják át a Tinódi-lant kitüntetést
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Buda Ádám, a középkori zeneművek előadója és posztumusz Babrik József erdélyi muzsikus részesül a 2009-es Tinódi-lant díjban, amelyet kedden adnak át Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

prae.hu

A díjat a Magyar Régizenei Társaság adományozza azoknak az előadóművészeknek, akik a legtöbbet tették a régi magyar énekelt vers terjesztéséért - mondta el az MTI-nek Virágh László énekművész, az 1992-ben alakult Magyar Régizene Társaság és egyben az 1999-ben alapított Tinódi-lant díj kuratóriumának elnöke.

Az eddigi 10 kitüntetett mellé sorakozik föl idén Buda Ádám énekmondó, aki gyermekként édesapja, Buda Ferenc költő barátai révén ismerkedett meg a régi hangszerekkel. Az 1965-ben Kecskeméten született művész Kobzos Kiss Tamás egyik előadásán "szeretett bele" a régizenébe és azóta ő is játszik tekerőlanton, reneszánsz hangszereken és népi furulyákon. Buda Ádám alapító tagja a Bourdon Együttesnek - sorolta Virágh László.

Most adnak ki először posztumusz elismerést, ezt Babrik József (1949-1974) marosvásárhelyi művész, az erdélyi régizenei mozgalom elindítója kapja. Nagy eredményeket ért el az európai és az erdélyi XV.-XVI. századi régizene kutatásában és korhű megszólaltatásában. Az ő hatására alakult meg több régizenei együttes Erdélyben. Babrik József nemcsak énekmondó volt, hanem zeneszerző is, az ő szerzeménye a Hej, ladilom című népszerű dal - jegyezte meg.

A régi magyar vers énekelt vers volt, nem is ismerték abban a korban a szavalást, és mind a régizenei társaság, mind a Tinódi-lant díj kuratóriuma arra törekszik, hogy megmaradjon eredeti formájában - énekelve - a régi magyar vers.

"Ez az iskolai tananyagból lassan kimarad, elveszítjük a régi magyar költészetet, ha nem ápoljuk, nem is szólva arról, hogy az általános iskolában az éneklés jó memotechnika, ugyanis könnyebben megjegyezhető a vers dallammal, mint anélkül" - fejtette ki Virágh László, aki szeretné, ha mozgalom indulna azért, hogy a régi magyar verset énekelve tanítsák.

A társaság elnöke azt is elmondta, hogy a korábbi években Balassi Bálint születésnapján, október 20-án osztották ki a díjat, de most úgy döntöttek, hogy a jövőben Tinódi Lantos Sebestyén névnapjának előestéjén, január 19-én adják át az elismerést.

A díj egy koboz, amelyet a Művészeti Szabadművelődési Alapítvány készíttet, ehhez járul egy Tinódi címeres igazoló oklevél.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés