bezár
 

zene

2010. 01. 18.
Indul a Filharmonikusok pesti bérletsorozata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hatodszor hirdeti meg budapesti bérletsorozatát a Művészetek Palotájában a pécsi Pannon Filharmonikus Zenekar, az EKF programok nagykövete. A 2010-es széria a Fővárosi év a fővárosban! címet kapta és érdekessége, hogy nem négy, hanem öt koncertből áll.

prae.hu

Peskó Zoltán karmester - aki ősszel vette át a zeneigazgatói tisztet - hétfőn Budapesten arról beszélt a sajtó képviselőinek, hogy a program készen állt, amikor az együtteshez szerződött. A műsor szerkezetét, szellemét jónak találja, csupán az első, január 29-iki koncert programján változtatott a hangverseny szólistájával, Csalog Gáborral egyetértésben.

"Nagy fájdalmat okozott mindkettőnknek a kényszerű változtatás, hiszen Kurtág Györgynek, a műveinek mindketten rajongói vagyunk. Mint szokás, a pénteki budapesti koncertet megelőzi a pécsi, ott egy olyan teremben játszunk, amelyben a ...quasi una fantasia című zseniális mű nem adható elő megfelelő színvonalon, ezért mondunk le róla. Azt hiszem azonban, Csalog szólóban eljátszik néhány kisebb Kurtág-darabot, de legyen ez meglepetés" - mondta a zeneigazgató.

Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója hangsúlyozta: a 2010-es műsort úgy állították össze, hogy az tükrözze a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program törekvéseit, az értékes magyar alkotások európai kontextusban szólalnak meg.

A társfővárosokhoz fűződő kapcsolatokat is figyelembe vették, február 6-án és 7-én Essenben adják elő Bartók operáját, A kékszakállú herceg várát. Juditot Meláth Andrea, a herceget Peter Mikulas énekli, a mű február 19-én hangzik el a Művészetek Palotájában.

Meghívták a világhírű török zongoraművészt Fazil Sayt, aki májusban zeneszerzőként is bemutatkozik III. Anatólia csendje alcímű zongoraversenyével. Vendégszerepel a zenekarnál Hadady László, a Németországban élő világhírű oboaművész, akinek egyebek között a fertődi hangversenyek kilencvenes évekbeli újraindulása is köszönhető.
Horváth Zsolt elmondta, hogy jubileumi ünnepségsorozatra készül a Pannon Filharmonikus Zenekar.

Az 1811-ben alapított együttes emlékező sorozata 100 héten át tart: az újévi koncerttel kezdődött január 2-án és a 200. évfordulón, 2011. december 9-én ér véget.

Az ünnepi sorozat gyűjtőcíme Overture, azaz "nyitány" és 200 eseményből áll. A 2010 végén megnyíló pécsi hangversenyterem áll a jubileum események középpontjában. A Pannon Filharmonikusok jogelődjét 1811-ben alapította a Pécsi Püspökség, az alapító Johann Georg Lickl sikeres bécsi zeneszerző, Joseph Haydn tanítványa volt. Az első hangverseny 1811. december 9-én hangzott el a pécsi bazilikában.

A múltat idéző programok feldolgozzák az alapító Lickl György életművét, a szerző Die Haushaltung nach der Mode című operájának ősbemutatójára is sor kerül. Lickl legnevesebb kortársának, Beethovennek az összes szimfóniája elhangzik a két év alatt és az elmúlt 200 évben élt pécsi muzsikusok életéről szóló kiállítás nyílik az új koncertközpontban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés