bezár
 

zene

2010. 01. 18.
Zenei nevelés: konferencia Győrött
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zenei nevelési konferenciát rendeznek április 22. és 25. között Győrben, ahol a tanácskozás ideje alatt több zenei programra, köztük a Kodály Zoltán alapította Éneklő Ifjúság mozgalom városi szervezetének találkozójára és nemzetközi kórusfesztiválra várják a közönséget.

prae.hu

Korábban, 1967 és 1983 között rendszeresen tartottak zenei nevelési konferenciákat Győrben - idézte föl Zsegora Csaba, a Nádorvárosi Közoktatási Központ vezetője az eseményt beharangozó hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

Mint Párkai István karnagy, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzor emeritusa kiemelte, ezek az aktív szakmai találkozók nagyon hiányoznak minden zenei neveléssel foglalkozó szakembernek. "A kollégáknak, szükségük van a feltöltődésre, mivel a szellemi háttér mára nagyon elszürkült" - tette hozzá.

A zenei nevelési tanácskozás vendégeit Gilbert De Greeve, a Nemzetközi Kodály Társaság elnöke köszönti majd, és felszólal több neves zenepedagógus, alkotó, kutató, köztük Szőnyi Erzsébet, Kokas Klára, Jánosi András, Csermely Péter és Hámori József is. Erdei Péter és Thész Gabriella pedig karvezetői kurzust tart.

Az esemény egyik védnöke lesz a Zeneakadémia, amelynek rektorhelyettese, Devich János a jó zenetanár fontosságát emelte ki. Aki zeneiskolás és kórustag volt, az felnőtt korában rendszerint énekkari tag marad. "Márpedig azt szoktuk mondani, hogy aki kórusban énekel, rossz ember nem lehet"- illusztrálta a zenei nevelés közhasznúságát a rektorhelyettes.

Rámutatott: ma még van minőségi utánpótlás a zeneművészeti szakközépiskolákban és az egyetemen, még magas színvonalon működnek a zenekarok. De ha a közoktatás és a zenei nevelés nem kerül ki a jelenlegi, aggodalomra okot adó helyzetéből, nemcsak ezek az intézmények kerülnek veszélybe, hanem elfogy a zeneszerető emberek sokasága, a közönség is, nem lesznek koncertek.

Benkő Szabolcs, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója elmondta: a felére fogyott állami finanszírozási normatívát Győr kiegészíti, mert a város barátja a zenének és a művészeteknek. Utalt Hámori József akadémikus kutatásaira, amelyek alátámasztják, hogy a zenetanulás milyen erősen növeli a kreativitást.

A konferenciát kísérő zenei programok között az Éneklő Ifjúság április 21-i találkozóját követő napon a vendégkórusok mutatkoznak be: Győrbe várják a többi között a neves Ingolstadti Kamarakórust és Colmari Vegyeskart. A konferencia végéig a város számos pontján hallhatók a győri és a meghívott énekkarok.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés