bezár
 

zene

2010. 01. 16.
Isztambul a szabadság kulturális fővárosa
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A németországi Essen és Pécs után nagyszabású megnyitóval szombaton este kezdetét vette a törökországi Isztambulban is az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat.

Isztambul a szabadság kulturális fővárosa, ahol minden kultúra megtalálhatja saját identitását - hangsúlyozta a két kontinensen elterülő városban mondott beszédében Recep Tayyip Erdogan török kormányfő, aki egyben a kulturális sokszínűség megóvására szólított fel.

"Isztambul mindig Európa irányába tekintett, és mindig is európai város lesz" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: a város az emberiség közös kulturális öröksége. Isztambulban a muzulmánokat imára szólító müezzinektől nem messze a keresztény templomok harangjai hallhatók - érzékeltette a Boszporusz-parti nagyváros sokszínűségét a politikus.

Az isztambuli kulturális programév emellett esély arra, hogy a zárkózott Európa nyisson Törökország felé - mondta az EKF-program kormánykoordinátora, Hayati Yazici államminiszter.

A szombat esti megnyitón többek közt pompás tűzijáték és koncertek jelezték a programsorozat kezdetét, a fény- és tűzijátékot az utcákon több tízezren nézték végig. Az érdeklődőket az Istanbul Magic című nagyszabású színpadi show-műsorral is csábították. A háromszáz művész közreműködésével megvalósuló előadás Yekta Kara rendezésében készült, és "Isztambul kincseit, három világbirodalom fővárosát" volt hivatott bemutatni.

Az éjszakába nyúló ünnepség keretében hét helyszínen zenei és egyéb programokkal, valamint utcai műsorokkal szórakoztatják a közönséget. A nagyváros több múzeuma szombaton éjfélig várja a látogatókat, a Recep Tayyip Erdogan és Abdullah Gül köztársasági elnök által adott hivatalos fogadásra ötezer vendég, köztük európai országok miniszterei kaptak meghívót.

Isztambulban az év végéig több mint négyszáz művészeti és kulturális projekt várja az érdeklődőket. A török metropolisz számításai szerint az EKF-program révén idén a 10 milliót is elérheti az Isztambulba látogató turisták száma.

Érdekesség, hogy Isztambul és Essen - leginkább a Németországban élő jelentős számú török kisebbség miatt - igen szoros együttműködést alakított ki a program tervezésekor. Essenben több tucatnyi program a török féllel egyeztetve vagy épp közös munka eredményeképp valósul meg, ezek többsége a török származású német lakosok németországi és törökországi helyzetével foglalkozik.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés